Kuzey Kore ABD’yi Uyardı

Kuzey Kore, ABD ülkeye yönelik yaptırımları kaldırmazsa, nükleer cephaneliği güçlendirmeyi hedefleyen devlet politikasını yeniden canlandırabileceği uyarısında bulundu.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre, ABD yaptırımlar konusunda tutumunu değiştirmezse nükleer güç ve ekonomik kalkınma eş zamanlı geliştirildiği “çifte ilerleme” politikasına dönülebileceği belirtildi.

Bakanlığın Amerikan Çalışmaları Enstitüsü Yöneticisi adına yayımlanan açıklamasında, “ABD, sürekli tekrarlanan yaptırımlar ve baskının, nükleer silahsızlanmayı sağlayacağını düşünüyor. Böyle aptalca bir fikre gülmemek elde değil.” ifadesi kullanıldı.

27 Nisan’da Güney Kore Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, iki ülke sınırında bir araya gelmişti. Zirve sonunda ortak açıklamada, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyulmuştu.

Moon ve Kim, 26 Mayıs’ta da bir araya gelmiş, ülkeleri arasında barış sürecini ele almıştı.

İki lider Eylül ayında tekrar bir araya gelerek, iki ülke arasındaki barış için ortak çabalarını sürdürme sözü veren ortak bildiri yayınlamıştı. Bildiride, ABD’nin gerekli adımları atması halinde Kuzey Kore’nin yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konusunda daha fazla adım atacağı vurgulanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kim’de 12 Haziran’da Singapur’da bir araya gelmiş, zirvenin ardından iki lider Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.