2011 ve 2012’den Sonra Ortadoğu ve Afrika

2011 ve 2012 Sonrasındaki Ortadoğu ve Afrika (Somali) ülkeleri ile ilgili olanlar ve olacaklar

2011 sona ererken Ortadoğu ve Afrika’da meydana gelen olaylar acaba  2012 ve önümüzdeki diğer yılları nasıl şekillendirecek..

IRAK: Çözülemeyen Problemler Su Yüzüne Çıkabilir

13 Haziranda Basra’da bir polis karakolu önünde bomba yüklü bir araç patlatılarak intihar asaldırısı yapıldı. (-/AFP/Getty Images)

2011 yılında ABD askerlerinin Irak’tan ayrılmasıyla çözülmemiş sorunlar yüzeye çıkabilir. Diğer bir kaygıda mezhep kavgası ve bu kavganın şiddete dönüşmesi.  Batıda Sunnilerin yerleşim bölgeleri olan Saddam’ın Baas partisi yanlılarının olduğu bölgede kendilerini kısıtlanmış ve bastırılmış hissediyorlar ve daha fazla bağımsızlık istiyorlar.
Bir diğeri ise eski Kuveyt problemi olan sınır problemi tekrar kendini göstermeye başladı,  ülkelerin sınır bölgelerinde daha az petrol  kaynaklarının olması yönünde birbirlerini suçluyorlar.

 

AFGANİSTAN:  2014 yaklaşımlarında belirsizlik

Kabil'de 2 Aralıkta Irak ve Pakistan’dan dönen Afgan mülteciler kış erzakı için sırada beklerken (Şah Marai / AFP / Getty Images)

Afganistan’da yeni başlayan ve bocalanan barış süreci içinde 2012 yılında Taliban ile ilişkilerin ele alınması. Bu arada etnik gerginlikler artmaya başladı ve Pakistan ile ilişkileri bozuldu.
Mayıs ayında Chicago’da bir konferans düzenlenecek. 2014’te Afganistan’dan askeri birlikler tamamen çekildikten sonra Afganistan’ın izleyeceği yol ve hemen akabinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri konferansın içeriğini oluşturacak.
Fakat bu sene İstanbul ve Bonn’da düzenlenen ve başarısızlıkla sonuçlanan konferanslar ve bunun yanı sıra Afganistan üst düzey yetkililerine yapılan saldırılardan dolayı umutsuzluk hakim.

AFRİKA: Açlık Krizinin Riskleri Çoğaldı

21 Ağustosta Güney Somali’de bir anne çocuğuna süt vermeye çalışırken (Abdurashid Abikar / AFP / Getty Images)

2011’in ortalarında Afrika’da 13 milyon kişi kuraklık, artan gıda fiyatları ve çatışmalar nedeniyle aç kaldılar.  Bu durumdan en çok Somali etkilendi, on binlerce kişi hayatın kaybederken 270,000 kişi evsiz, yersiz ve yurtsuz kaldı. Yağmurlar ardından selleri ve hastalıkları getirdi. Somali’nin güneyinde bulunan El-Şebab militanları Güney Somali’de 3 milyon aç olan insan için gelen yardımları engelliyor. Altı ay boyunca yardım kuruluşları Somali’deki açlık üzerine uyarılar yaptı fakat yardımlar çok yavaş geliyordu.
Şimdi benzer bir durum Batı Afrika için geçerli ve uyarılarda bulunuluyor. Kısa zamanda gıda, yardım malzemeleri ve bunlar için gerekli fonlar oluşturulmazsa büyük bir felaket meydana gelebilir.

Anahtar Kelimeler: 2011,2012,Ortadoğu,Afrika,Somali,Irak,Kuveyt,Afganistan.

İngilizce Orijinal Haber için tıklayınız

İlgili Haberler:

Afrika’ya yapılan yardımlar gelir ve kurumlar vergisi’nden düşülebilecek

Dünyada Yeterince Besin Kaynağı Olduğunu Düşünüyor musunuz?

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet Somali’den döndü

Açlık ile Savaşan Somali’nin Daha Fazla Yardıma İhtiyacı Var

Kabil’de British Council’e bombalı ihtihar saldırısı: 8 ölü

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Rabbani Suikast Kurbanı Oldu

Taliban Saldırısında 13 Amerikan Askeri Öldü

Türkiye-Pakistan-Afganistan 6. Üçlü Zirvesi Başladı

Barzani Neden Türkiye’de

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.