2017 Çin’de Horozun Yılı

unspecified
Altın Horoz size mutlu bir yıl getirsin! (Catherine Chang/Epoch Times)

Lily Choo, Epoch Times 

Al al ibiği öyle duruyor kafasında
Beyazlar içerisinde bir horoz yürüyor yakınlarda.
Hayatı boyunca belki de hiç ses çıkarmamış,
Ama binlerce kapı açılacak ötüşüne yakınlarda.

Bir horoz resmi üzerine, aynı zamanda Tang Bohu olarak da bilinen Tang Yin (1470–1524) tarafından yazılmış olan yazıt, gün içerisinde belki de hiç ötmeyen ama şafakta ötüşüne binlerce ev sahibinin kapılarını açtığı canlı kırmızı ibikli, gururlu beyaz bir horozu belki de en iyi anlatan yazıttır.

28 Ocak 2017 tarihinde Altın horozun seslenen ötüşü ile Horoz Yılına gireceğiz. Horoz Çin burçlar kuşağındaki 12 hayvandan onuncusudur. Çin karakteri 雞(horoz) hem tavuğa hem de horoza atıfta bulunur. .

Yeni bir yıla girmeden önce, Çinliler her zaman evlerini temizler, borçlarını öder, yeni kıyafetler alır, kapılarını boyar ve yeni yıla taze bir başlangıç yapmak için saçlarını bile kestirirler.

Yeni yıl için seslenen bir ötüş! (Blue Hsiao/Epoch Times)
Yeni yıl için seslenen bir ötüş! (Blue Hsiao/Epoch Times)

Tanrıça Nuwa tarafından yaratılan ilk yaşayan canlı

Antik Çin mitolojisine göre, Tanrı Pangu doğayı yarattıktan sonar Tanrıça Nuwa insanları yaratmıştır. İnsanları sarı çamuru kalıba dökerek meydana getirmiştir.

Onun insanları yaratmadan önce, 1. günde horozu, 2.günde köpekleri, 3. günde domuzları, 4. günde keçiyi, 5. günde öküzü,  6. günde atı yarattığı söylenir. Horozu insanların zamanı bilmeleri, köpeği arkadaşlık etmeleri, domuz ve keçiyi yemek için, öküz ve at insanlara tarlada yardım etmesi içindir. Böylece insan çevrede temel canlılar yaratıldıktan sonar yaratılmşlardır.

Antik zamanlarda Çin’deki insanlar 1. günde tavukların çitlerine, 2. günde köpek kulübesine, 3. gün domuz ahırına, 4. günde koyun ağılına, 5. gün inek ahırına ve 6. gün at ahırına, insanların onların varlığına minettar olduğunu göstermek ve hepsinin hastalanmadan yeni yılı  geçirmemelerini sağlamak için kırmızı notlar asarlardı. Bunun arından 7. günde insanların varoluşunu kutlarlardı.

Bu gelenek 2000 yıl öncesine kadar vardı. Bu olay aynı zamanda Dongfang Shuo (东方朔154 – 93BC) tarafından yazılan Kahin kitabında da (占書 Zhanshu) açık bir şekilde anlatılmıştır. Bu gelenek anakara Çin’de yok olmuş olsa da, horozun bir şans sembolu olarak kullanılması Çinliler tarafından sürdürülmüştür.

Dünyada yaşayan ilk canlı olarak, Horoz insan dünyasında önemli bir role sahiptir.

İyilik sembolü Horoz

 Horozu karşılayan Çin ideogramı雞/鸡 (Jī), “Şanslı” anlamına gelen吉(Jí) kelimesi ile homofoniktir.

 Horoz sabahları ilk uyanan canlıdır ve ötüşü ile diğerlerini uyandırır. 12 hayvanlı burçlar arasında, Horoz parıltının sembolüdür ki bu da parlak bir güne uyanmak anlamına gelir.

Mutlu ve neşe dolu bir horoz yılı! (SM Yang/Epoch Times)
Mutlu ve neşe dolu bir horoz yılı! (SM Yang/Epoch Times)

Kendine güvenli, çalışkan, her işin altından kalkan, cesur ve yetenekli olmak Horozlar tarafından gösterilen bazı karakteristik özelliklerdir, bu yüzden Horoz Yılları doğruluk ve adaletin, gösterişli dilin ve lojistik etkililiğin bir karışımıdır.

Her burç yılı Çinin beş element teorisi ile bağlantılıdır; Metal, Tahta, Su, Ateş ve Toprak. 2017 Ateş Horozu Yılıdır ve her 60 yılda bir gelir ve onur ve asalet yılı olarak değerlendirilir. Herkese çok çalışıp, işte güvenilir ve sorumlu olmak kaydıyla daha fazla gelişme ve kazanma fırsatı verir.

Eğer aşağıdaki dönemlerde doğduysanız, burcunuz Horozdur.

Beginning Bitiş Tarihi Beş Element
Ocak 28, 2017 Şubat 15, 2018 Ateş
Şubat 9, 2005 Ocak 28, 2006 Su
Ocak 23, 1993 Şubat 9, 1994 Metal
Şubat 5, 1981 Ocak 24, 1982 Tahta
Şubat 17, 1969 Şubat 5, 1970 Toprak
Ocak 31, 1957 Şubat 17, 1958 Ateş
Şubat 13, 1945 Şubat 1, 1946 Water
Ocak 26, 1933 Şubat 13, 1934 Su

 

Horoz Yılı için Kutlama cümleleri

Horoz Yılı gelince, Çinliler birbirlerini kutlar veya iyi niyet içeren bazı cümleler yollarlar. İyi niyetler yeni yıl akşamından ilk ayın 15. günü olan Fener Bayramı’na kadar gönderilebilir, ör. 27 Ocak ve 11 Şubat 2017 arasında.

Aşağıda Horoz Yılı için bazı çok bilinen cümleleri bulabilirsiniz:

Mutlu Horoz Yılı! (雞年吉祥 Jī nián jí xiáng)

Horoz Yılı barış ve sağlık dolu olsun! (雞年安康 Jī nián ān kāng)

Altın Horoz size Mutlu bir Yeni Yıl getirsin! (金雞報福Jīn ji bào fú)

Şanslı ve neşe dolu bir Horoz Yılı geçirmeniz dileğiyle! (福雞報春Fú jī bào chūn)

Horoz Yılında iyi talih sizi bulsun! (雞年行大運 Jī nián xíng dà yùn)

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.