Libya’daki Durum Gittikçe Daha da Fazla İç Savaş Haline Dönüşüyor

Libya’nın Ras Lanuf kentinin dışında, Asilerden biri diğerlerini Muammer Kaddafi’ye karşı cesaretlendirirken *Resim: Getty Images/ROBERTO SCHMIDT

Kaddafi Zaviye kentine 50 tankla beraber girdi. Şehri top atışına tuttuğu ve ortalığın savaşa alanına döndüğü söyleniyor. Yerleşim bölgelerinin sürekli bombalandığı da söyleniyor. Bazı görgü tanıkları Zaviye şehrinin tanınmaz bir hale geldiğini, askerlerin önüne çıkan herkesin vurulduğunu söylüyor.

Şehirdeki ayaklanmaların sebebin Libya’lı gençlerin El Kaide ve Avrupa hükümetleri tarafından yönlendirildiğini iddia ediyor.

41 yıldır süren iktidarından halk bıkmış durumda, Libya’daki asiler artık bu iktidara son vermek istiyor. Libya’ya giden gazeteciler halk ile yaptıkları röportajlar sonucunda Libya’nın petrol zengini bir ülke olduğu halde halkın çok fakir olduğunu tespit ettiler. BM yetkililerine göre çıkan çatışmalarda 1000’den fazla kişi öldü ve 212 bin kişi evinden oldu. Yine halk ile yapılan konuşmalarda bu durumun Kaddafi’nin iktidardan devrilmesi için iyi bir fırsat olduğunu, Kaddafi gidene kadar da pes etmeyecekleri söylendi.

İsyancılardan biri olan Kemal Şeyh “Kaddafi delinin teki, önüne gelen herkesi vuruyor.” Dedi. İsyancıların talep ettiği hava sahasının kapatılması ABD ve İngiltere tarafından değerlendirileceği belirtildi. Fakat ABD Dış işleri Bakanı Hillary Clinton bu kararın Birleşmiş Milletler tarafından alınması gerektiğini söyledi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.