Japonya’da Ölü Sayısı 1300 Kişiye Ulaştı

(STR/AFP/Getty Images)

140 yıldır kaydedilen en büyük depremde binlerce kişi hala kayıp, son belirlemelere göre ölü sayısı 1300 kişiye ulaştı. 10.000 kişiden de haber alınamıyor.

8.9 şiddetindeki deprem ve devamındaki artçılardan dolayı, binalar çöktü, yangınlar başladı, elektirik kesildi, hava alanları ve tren istasyonları kapatıldı. Tsunami sonrasında ise gemiler ve evler millerce öteye savruldu.

Depremden dolayı 2 nükleer tesis kapatıldı ve 5 nükleer santralinde çalışması durduruldu. Japon Nükleer Güvenlik Kurumu, “Fukuşima santrallerinde, elektirik santralindeki bir reaktör erimeye başlamış olabilir” diyor. Hükümet santralin çevresini 10 km boyunca hızlı bir şekilde boşaltılarak olağan üstü hal ilan edildi.

Nükleer tesisler kapatıldığı için elektirik kesintilerinin olacağını ve elektiriği idareli kullanması için halka duyuru yapıldı. Her zaman kalabalık olan Tokyo sokaklarında büyük bir sessizlik hakim. İnsanlar evlerine stok yaptığı için dükkanlar bomboş.

Honshu adasının Senhai kentinde 700’den fazla kişi kayıp olarak rapor edildi ve 4000 kişi tahliye merkezlerine sığındı. Yemek, su, ısınma olmadan bu merkezlerde helikopter yardımı bekleniyor.

Tüm ülke boyunca 77.300 kişi, 40 belediye tarafından sağlanan 594 tahliye merkezine sığınmış durumda.

Depremden sonra artçı şoklar her birkaç dakikada bir devam ettiği ve tüm gece boyunca ve sabaha kadar yer sarsıntılarının da devam ettiği halk tarafından söyleniyor. Daha sonra sarsıntılar azalmış fakat bu seferde elektirik olmadığı için her yerin kapkaralık kaldığı Japon vatandaşlar tarafından anlatılıyor.

Bilim adamları tarafından ilginç bir iddia ortaya atıldı. 19 Martta ayın Dünya ya en yakın olacağı zaman  “Supermoon” olarak adlandırılıyor.  Depremin bu durumdan kaynaklanabileceği iddia ediliyor.  Supermoon durumunun iklimdeki dengesizliklere, gelgitlere neden olabileceğini veya volkanik faaliyetleri tetikleyebileceği söyleniyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.