Google,Gmail İle Uğraştığı İçin Çin’den Şikayetçi

Google; Çin Gmail ‘i engelliyor

Pekin’de bir dizüstü bilgisayar ekranı Google.cn ana sayfasını gösteriyor, Google,Gmail hizmetine engel olduğu için Çinli yetkilileri suçluyor. (Getty Images)

Çin Gmail’i engelliyor

Google Inc, geçen Pazartesi, Gmail hizmetine engel olduğu için Çinli yetkilileri suçladı. Tam Çin’deki Yasemin Devrimi’nin alevlendiği şu günlerde yetkililerin gmail’e müdahalesi dikkat çekti.

Çin‘de internet kullanıcıları ve reklamverenler son bir haftadır Gmail hesaplarına erişmekte sorun yaşadıkları için şikayetçi. Kullanıcılar e-posta gönderirken veya diğer servislerden yararlanırken sorunlarla karşılaşıyor. Başta sanki gmail açılamıyormuş gibi gözüküküyor ve sorun sanki google’daymış gibi yansıtılıyor.

Çin’de yoğun bir internet sansürü var;

AFP’nin haberine göre, Çin‘de uygulanan internet sansürünü aşmaya yardımcı olan popüler proxy sunucuları da bozuk gözüküyor. Japonya’daki depremde kayıp akrabaları ve arkadaşları bulmaya yardımcı olan bir Google uygulaması da Çin içerisinde arızalı.

Google sözcüleri yazılı bir açıklama yaparak “Bizden yana hiçbir teknik sorun yok, çok iyi araştırma yaptık. Bu sadece, sanki sorun Gmail’deymiş gibi hükümet tarafından dikkatle tasarlanmış bir sansürdür” dedi.

Bu girişim, her Pazar, onlarca Çin şehrinde demokrasi yanlısı gösteriler için isimsiz yapılan telefon aramaları ile aynı zamana denk düştü. Önce Tunus’ta başlayan daha sonra Mısır’a sıçrayan Yasemin Devriminden esinlenen Çin protestoları Şubat ayında başlamış ve mevcut tek parti sistemine, basın özgürlüğünün kısıtlanmasına ve yolsuzluklara son verilmesi için çağrıda bulunmaktadır.

Geçen haftalarda, bu sebeple, protestonun yapılabileceği alanlarda güvenlik önlemleri arttırılmış ve yabancı gazeteciler polis tarafından dövülmüştü.

İlgili Haberler;

Çin’de Facebook Bir Çıkmaz Sokak Mı? 

Google, Gmail İle Uğraştığı İçin Çin’den Şikayetçi

Çin devlet Medyası: Google 10 Nisan’da Ülkeden Ayrılıyor

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.