Greenpeace: Fukuşima’da Yosunlarında ki Radyasyon Seviyeleri Resmi Limitlerin 50 Kat Üzerinde

Greenpeace Berlinde'ki Japon konsolosluğunun önünde "Çocukları kurtarın" adlı protesto gösterisi yaparken (JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)

Greenpeace yaptığı araştırma sonucunda Fukuşima etrafında ki radyasyon seviyesini tespit etti. Greenpeace Japonya’nın 12 mil etrafı boyunca kıyılardan balık, kabuklu hayvan ve denizyosunu örnekleri toplayarak yaptıkları ölçüm sonucunda denizde ciddi bir radyoaktif kirlenme olduğunu tespit ettiler.

Deniz yosunlarındaki radyasyon seviyesi resmi limitlerin 50 kat üzerinde olarak tespit edildi. Greenpeace Akdeniz ekibi Fransa ve Belçika’daki laboratuarlarda yaptıkları analiz sonucu radyoaktif iyot kirliliği ve yüksek radyoaktif sezyum seviyelerine rastlandı. Radyasyon Uzmanı Jan Vande Putte’nin verdiği bilgiye göre, elde edilen veriler Fukuşima nükleer santralinden çok uzak noktalara kadar önemli miktarda kirliliğin yayıldığını gösteriyor. Yetkililerin iddia ettiğinin aksine, malzemelerin seyreltilmesi ve dağılması ile radyoaktif tehlike azalmıyor, tam tersine deniz ekosisteminde birikiyor.

Japonya’da yüksek miktarda deniz yosunları tüketildiği için durum endişe yaratıyor. Ayrıca Besin zincirindeki en ufak bir kirlenmede, radyoaktif maddeler deniz yosunları ve beslenme zinciri ile daha üst basamaklara çıkarak balıkları ve insanları etkilemekte olduğu ve deniz yosunlarındaki bir kirlenmenin, balıkçılık sektörü için çok büyük bir tehdit oluşturduğu da uzmanlar tarafından belirtildi.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, “Akkuyu’da yaşanacak benzer bir kazada, radyoaktif maddeler denize karıştığında bölgedeki deniz yosunları da bu kirlilikten etkilenecektir. Deniz yosunlarındaki kirlenme, tüm deniz ekosistemini ve tüketilen deniz ürünleri yoluyla insanları da etkiler. Herhangi bir kirlenme, bölgedeki insanların geçim kaynaklarının ciddi anlamda etkilenmesi anlamına gelir” dedi.

 

Yoruma kapalı.