Zorlu Bir Dönemden Sonra Sonunda Lübnan’da Hükümet Kuruldu

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ve Savunma Bakanı Elias Murr (Getty Images/AFP/JOSEPH BARRAK)

Eski başbakan Saad El Hariri’nin devrilmesinden sonra, Lübnan aylar süren çalışmadan sonra 30 bakandan oluşan hükümeti sonunda kurdu.

Hükümeti kurmak için görevlendirilen Necip Mikati’nin eski başkandan devraldığı hükümet için yaptığı çalışmalar yaklaşık beş ay sürdü. Mikati hükümeti oluşturmak için ülkedeki bütün siyasi taraflarla tek tek görüştü.

İçişleri bakanlığı atamasında büyük problem yaşandı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’da bazı bakanlıklarda kendi seçeceği adayların değerlendirilmesini istediğini söyleyince, hükümetin kurulmasında tıkanıklılar yaşandı ve uzun süre herhangi bir yol alınamadı. Telekomünikasyon, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları Hizbullah ve Hristiyan Maruni lider Aun arasında paylaştırıldı.

Başbakan Mikati, bakanlar kurulunun açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, anayasaya bağlı olacaklarını, Lübnan’ın işgal edilmiş topraklarını özgürleştirmek için çaba harcayacaklarını ve bir an önce çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Başbakan Mikati, Babda sarayında Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ve Meclis Başkanı Necip Berri ile yaptığı görüşme sonrasında yeni hükümetin kurulduğunu ilan edildi.

 

 

Yoruma kapalı.