Çin’de ‘İnternet Suçu’ gerekçesiyle 10.000 kişi tutuklandı

2009 yılında Çinli internet kullanıcıları bir kafede. Çinli internet kullanıcıları bu operasyonların 18. Halk Kongresi öncesinde insanları susturmak için yapıldığını söyledi. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)

25 Temmuz tarihinde Kamu Güvenliği Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiriye göre, Çin Komünist Partisi’nin en son çabaları doğrultusunda internet suçu işlediği iddia edilen 10,000 kişi tutuklandı.

Bakanlık yaptığı açıklamada,  Mart ayında başlayan mücadelenin pornografik web-siteleri, silah atış siteleri, cephane, patlayıcı veya kişisel bilgi temin eden siteleri hedeflediği bildirildi. Bu açıklamaya rağmen, birçok kişi bu çabaların rejime karşı yapılan on-line eleştirileri hedeflediği görüşünde.

Devlet ajansı Xinhua tarafından 24 Temmuz tarihinde yayınlanan bir raporda ise, Pekin Emniyet Müdürü Fu Chengchu’nun halkı “yasaklı mallar satan; politik dedikodular yapıp bunları yayan; [veya] Parti’ye, devlet liderlerine ve mevcut sisteme saldıran” kişilerin cezalandırılacağı konusunda uyardı.

Aynı raporda, Pekin’de 120.000 polisin katılımıyla gerçekleştirilen ve 10.000 kafenin incelemeye tabii tutulduğu ve 263’nin kapatıldığı operasyonda 5,007 kişi tutuklandı.

Bakanlık ayrıca ülke çapında toplam 3.2 milyon on-line yorum silindiğini ve 10.000 “Internet servis birimi” nin kapatıldığını bildirdi.

Çin internet kullanıcıları, bu operasyonların bu yıl içerisinde yapılacak olan ve bir sonraki nesil komünist liderlerin tamamen dizginleri ellerinde alacakları 18. Ulusal Halk Kongresi öncesinde halkı susturmak için yapılan bir çökertme operasyonu olduğu hakkında yorumlarda bulundu.

 “Renrenping” kullanıcı adlı Twitter kullanıcısı, Xinhua ajansının yayınladığı rapora bağlantı adresi vererek “ Bunlar 18. Halk Kongresi’ni korumak için alınan önlemlerdir.” diye bir tweet yayınladı.

 Çin’in mikroblog hizmet Sina Weibo’da Pekinli avukat Zhang Xing konu ile ilgili yaptığı yorumda, “Partie’ye ve devlet liderlerine saldırmak ne demektir? Bu ‘saldırı’ aslında eleştiriyi ima etmekte değil midir? Ama Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası’nın 41. maddesi “Vatandaşlar herhangi bir devlet kurumu ya da devlet memuru ile ilgili eleştiri veya öneride bulunabilir.” demez mi?

Weibo’da bir medya kişisi olan An Ti de bu raporların zamanlamasına bakarak, bu çökertme 18. Halk Kongresi’ne hazırlanırken kamuoyu fikrini sınırlamak için yapılan bir girişim olduğunu söyledi.

Her iki yorum da yayınlanmalarının ardından silindi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.