‘ABD-Çin Ticaret Savaşı Çin Ekonomisine Zarar Verecek’

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin lideri Xi Jinping, 6 Nisan 2017’de, Florida West Palm Beach’te akşam yemeği sırasında el sıkışmaya hazırlanirken. (Jim Watson / AFP / Getty Images)

WASHINGTON—Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki ticaret savaş, Çin ekonomisi için zor bir döneme denk geliyor. Uzmanlara göregümrük vergilerinin artması,  Çin’in uzun süredir yavaşlayan ekonomisi üzerinde daha fazla baskı yaratacak.

Çin’in ABD’ye olan toplam ihracatı, 2017’de Çin’in gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 3’ünü oluşturuyor. JPMorgan Çin başekonomisti Zhu Haibin’e göre, ABD’nin yeni uygulayacağı gümrük vergileri, Çin’in ekonomik büyümesini yüzde 0,1 ila yüzde 0,5 puan arasında yavaşlatabilir.

Zhu, raporunda “Eğer işgüven ortamı ve yatırım kararları etkilenirse, baskı daha da büyük olabilir” dedi.

Düşük yatırımlar ve bireysel tüketim ile, Çin’in ekonomik büyümesi yavaş seyrediyor. Artan kurumsal ve yerel yönetimlere ait borçlar da ekonomik büyümeyi engelliyor. Ve Çin rejimi, borçları geri ödeme çabasının en kritik döneminde ABD ile ticari çatışma yaşıyor.

ABD, 15 Haziran’da yaptığı açıklamada, 50 milyar dolar değerindeki Çin malına yüzde 25’lik bir gümrük vergisi uygulayacağını belirtti. Çin’de buna karşılık aynı miktarda Amerikan malı üzerinde ekstra gümrük vergisi uygulayacağını beyan etti.

Çin’in karşılık vermesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın tepkisine neden oldu. Trump, ABD ticaret temsilcisinden ilave gümrük vergisi uygulanmak üzere toplam 200 milyar dolar değerinde Çin ithal malının tespit edilmesini istedi.

Peking Üniversitesi eski ekonomi profesörü Xia Yeliang, “Çin, muhtemel bir ticari savaşta ABD’den daha fazla kaybeder” dedi.

Ve zararın beklenenden daha yüksek olacağını belirtti. ABD’nin misillemesinin Çin ekonomisinin büyümesini yüzde 0,5 ila yüzde 1,5 puan arasında azaltacağını savundu.

Xia, Çin’in dış ticaret toplam hacminin GSYİH’ya oranı olan, dış ticaret bağımlılık oranının (FTD), geçen yıl yüzde 33,6 olduğunu, ABD’nin dış ticaret bağımlılık oranının ise yüzde 12 civarında olduğunu belirtti.

“Bu da Çin’in FTD’sinin ABD’nin neredeyse üç katı olduğunu gösteriyor. Buradan kimin kazanacağı, kimin kaybedeceği belli oluyor” dedi.

Çin, 6 Temmuz’dan itibaren yüzde 25’lik gümrük vergisine tabi olacak 545 ürünün listesini yayınladı. Liste, soya fasulyesi, mısır, buğday, pamuk, pirinç, sorgum, sığır eti, domuz eti, kümes hayvanları, araçlar ve su ürünlerini içermekte.

Soya fasulyesi, 2017 yılında ABD’nin Çin’e yaptığı en büyük tarımsal ihracat kalemiydi. Geçen yıl ABD Çin’e 12 milyar dolar değerinde soya fasulyesi ihraç etti.

Xia, soya fasulyesi gibi bazı Amerikan tarım ürünlerinin Çin’de kritik hammadde olarak kullanıldığını ve kısa sürede yerlerinin doldurulamayacağını belirtti.

ABD’li tüketicilerin de bu ticaret anlaşmazlığından bir ölçüde zarar göreceğini söyleyen Xia, Amerikalıların Çin’in giyim ve ayakkabı gibi düşük fiyatlı ürünlerine bağımlı olduğunu sözlerine ekledi. Xia, Vietnam, Malezya, Bangladeş ve hatta Güney Amerika ülkeleri gibi daha düşük işgücü maliyeti olan yerlerden gelen malların Çin ithalatının yerini alabileceğini belirtti.

Çin, geçen yıl ABD’den yaklaşık 130 milyar dolarlık mal satın aldı, buna karşılık ABD’ye 505 milyar dolarlık mal ihraç etti. ABD,Çin ile yaptığı görüşmelerde Çin’den ticaret açığını azaltmasını ve Amerikan teknolojisini çalmayı durdurmasını talep etti.

Uzmanlara göre, gümrük vergileri konusunda uzlaşma sağlansa bile, her iki ülkenin teknoloji, ticaret politikaları ve adil rekabet konularında uzlaşmaları oldukça zor.

Xia, Çin’e yönelik ABD politikasının arkasında hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin desteği olduğunu belirtti ve bu sebeple bu ticari gerilimin yakın zamanda sona ermesinin zor olacağını söyledi.

“Bu ticari anlaşmazlığın uzun ömürlü olacağını ve hatta yıllarca süreceğini düşünüyorum” dedi.

 

Haberi yazan: Emel Akan, Epoch Times

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.