Anayasa değişikliği, Genel Kurul’dan geçmezse, referandum haziran sonunda

ANKARATürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gündeme alınan 30 maddelik Anayasa değişikliği paketi için geri sayım başlarken, takvim de belli olmaya başladı. Teklifin sahibi AK Parti, 23 Nisan hariç diğer günlerde yoğun mesai yaparak taslağı Meclis’ten geçirmeyi planlıyor. Referandum söz konusu olursa, en erken tarih haziran sonu, temmuz başı olarak hedefleniyor. Başbakan dâhil bütün bakanlar, milletvekilleri programlarını anayasa görüşmelerine göre belirledi.

1982 Anayasası’nda yapılacak en geniş kapsamlı değişikliklerden biri olan Anayasa değişiklik paketi, Anayasa Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurul aşamasına geldi. CHP ve MHP teklife karşı imza attı. CHP’nin ‘3 konuyu ayıralım çağırısı’ iktidardan karşılık bulmadı.

Genel Kurul’daki takvim ise şöyle işleyecek: “Pazartesi günü Meclis’in çalışma saatlerini belirlemek üzere Danışma Kurulu toplanacak. Kurulda uzlaşma çıkmazsa, öneriler Genel Kurul’un onayına sunulacak. İlk turda teklifin tümü üzerinde görüşmeler yapılacak. AK Parti kurmayları pazartesi günü teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasını bekliyor. Daha sonra maddelere geçilecek ve her madde tek tek oylanacak. Maddelerin kabul edilmesi için en az 330 oy gerekiyor. İktidar partisinin hesabına göre Meclis, her gün yaklaşık 10 ile 11 saat çalışacak. Bir madde ortalama üç saatte görüşülecek. Bir gün içerisinde 4 maddenin görüşülerek oylanması hedefleniyor.

Görüşmelere 23 Nisan kutlamaları dolayısıyla bir gün ara verilecek. Daha sonraki günlerde hafta sonu dâhil Genel Kurul saat 13.00’te çalışmalarına başlayacak, ilgili madde bitimine kadar çalışacak. İlk tur görüşmelerinin tamamlanmasının ardından ikinci tur oylamalara geçilebilecek. Her madde görüşmesinde 7 önerge verilebilecek. İkinci turda da aynı şekilde 330 sayısı aranacak. 330 ile 367 arasındaki rakamlarda referanduma gidecek. AK Parti, teklifin bu çalışma programıyla 30 Nisan’a kadar çıkarılmasını öngörüyor. Şayet referandum söz konusu olursa, en erken tarih haziran sonu ya da temmuz başı olarak görülüyor.”

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.