Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun

19 Mayıs 1919'da Ulu Önder Atatürk, Samsun'a ayak bastı ve 4 yıl sürecek olan Kurtuluş Savaşı'nın zeminini hazırladı.

1918 Mondros Ateşkesi sonrası, ülkemizin birçok bölgesi düşman işgaline uğramış vaziyetteydi. Anadolu’ya düşman kuvvetleri henüz girememişti. Memleketin dört bir yanında bu işgallere karşı halk direniş göstermekteydi.

Mustafa Kemal Paşa, 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gönderilmişti. Emrinde iki kolordu bulunmaktaydı. Bu görev Mustafa Kemal Paşa’ya gayet geniş yetkiler sağlıyordu.

Paşanın Samsun’a yollanmasının gerekçesi, bölgedeki tedbirsizlik ve güvensizlik olaylarını yerinde gözlemleyip gerekli önlemleri almaktı. Mustafa Kemal Paşa ise ulusal egemenliğe dayanan, kayıtsız şartsız ve bağımsız yeni bir Türk devleti kurmanın gerekli olduğunu düşünüyordu.

19 Mayıs’ta Samsun’a ayak bastı ve bugünün de temelleri atılmış oldu.

19 Mayıs, Cumhuriyet’in ilanından sonra kutlanmaya başlandı. İlk defa 1935 tarihinde Beşiktaş’ın girişimleriyle Atatürk Spor Günü adı altında Fenerbahçe ve Galatasaray sporcularının da katılımıyla kutlandı. Bu etkinliğin amacı, Türk gençliğinin Atatürk’e olan minnet ve sevgisini gösterebilmesiydi.

Etkinlikten birkaç yıl sonra Beşiktaş kurucu üyelerinden Ahmet Fetgeri Aşeni, Anakra’da düzenlenen spor kongresinde bu bayramın bütün gençliğe mal edilmesi gerektiğini ve “Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında kutlanmasını önerdi. Bu öneri kongrede oylanarak kabul edildi. Tasarı, Atatürk tarafından da onaylanınca 1938 yılından itibaren her yıl kutlanmaya başlandı.

“Gençler;
Cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile, insanlık değerinin vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz… Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.