Ayvalık Adaları Tabiat Parkına RES Kurulması İznine Tepkiler Büyüyor

Ayvalık’ta RES’lere karşı ortak mücadele

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin dünyaca ünlü Cunda Adası’nda, Tabiat Parkları sınırları içinde kurulması planlanan rüzgar enerjisi santraline (RES) tepkiler büyüyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu 25 Eylül 2012 tarih ve 19 sayılı kararı ile Türkiye’nin en büyük doğal sit alanı olarak da kabul edilen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı mutlak koruma alanlarında Rüzgâr Enerjisi üretilmesinin ne yazık ki önünü açtı.

Çevre ve Su İşleri Bakanlığından yeniden lisans alınmasına karşın Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in yanı sıra ada halkının başlattığı dev mücadeleye destek hızla artıyor.

Önceki gün Alibey (Cunda) Adası Kalkınma ve Koruma Derneği yöneticileri; Hüseyin Ergin İbrahim Öztürk, Mine Karaman, Seyhan Bodur, İlker Çetinel, Özge Toygar, Merve Sonay ile bir araya gelen işadamları ile Ayvalık ve Cunda’nın tanınmış ailelerinin çocukları Zeynep Kürşat, İsmet Somay, Ezgi Güven, Leyla Süner, Asude Süner, İlkay Somay, Gözde Panur, Sevcan Büyükçıvgın, Yaprak Önen, Ali Haydar Somay, Yusuf Somay, Nazikten Somay, Hüseyin Onay, Esen Onay’ın, üzerinde ‘Rest. Cunda Rüzgar Enerjisini İstemiyor’ yazılı tişörtlerle ada halkı tarafından açılan imza kampanyasına destek verdi.

Ünlü sanayici Cem Boyner ile eşi TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in de Cunda’daki Tabiat Parkı sınırları içinde kurulmasına izin çıkan 13 türbinden oluşan Rüzgar Enerjisi Santrali’nin doğaya büyük zarar vereceği kaygısıyla ada halkının başlattığı kampanyaya imzalarıyla destek vermeye hazırlandığı bildirildi.

Ada halkının RES mücadelesine; Ayvalık’ın tanınmış ailelerinden Mustafa Kürşat, Fatma Betül Kürşat, Ahmet Süner, Bülent Cömert, Simten Cömert gibi ilçenin tanımış simalarının da tam destek verdiği öğrenildi. Aile büyükleriyle birlikte yenilenebilir enerji üretimleriyle, rüzgar enerjisi santrallerine karşı olmadıklarının altını çizen gençler, ancak söz konusu RES’in Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde kurulmasına şiddetle karşı olduklarını vurguladı. Cunda’daki tabiat parkının yüzde 90’ının ada halkının tapulu malı olduğuna dikkat çeken çevreye duyarlı gençler, Tabiat Parkı’nın içindeki kendilerine ait tapulu arazilere bugüne kadar bir tek çivi bile çakılmadığını hatırlattılar.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın göçmen kuşların göç yolu olması özelliğinin yanı sıra bünyesinde 755 çeşit bitki türü barındırdığını ve bu bitkilerin arasında 17 bitki türünün endemik, 4 türünün de yöreye özgü bitki türü olduğunu vurgulayan gençler, parkın içerisinde 13 ayrı noktada rüzgar gülü kurulması için beton döküleceğini, bakir doğa dokusunun bozulacağını kaydettiler.

Alibey Adası Kalkınma ve Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Ergin ve dernek yöneticisi İbrahim Öztürk ile birlikte hareket ederek ada halkının RES mücadelesine sonuna kadar destek vereceklerini belirten Zeynep Kürşat, hiç kimsenin ve hiçbir kuruluşun doğal yaşam alanlarını tahrip etmeye hakkı bulunmadığını söyledi.   Cunda’da RES kurulmasına şiddetle karşı çıkanlardan biri olan gençlerin öncülerinden Ali Haydar Somay ise, RES’lere karşı olmamakla beraber söz konusu santralin adadaki tabiat parkının içinde kurulmasına karşı olduklarının altını çizdi. Tabiat Parkı’nın ada halkının evlerinin arka bahçesi konumunda olduğunu vurgulayan Somay, “Ayvalık ve Cunda rüzgarıyla değil, turizmiyle var olan bir yerdir. Ada’da kurulması planlanan RES’ler, ada halkının oksijen kaynağı olan Tabiat Parkı içinde bulunmaktadır. İnsanları nefes alabilmesinin en büyük kaynağının tam ortasında RES kurulması doğru değildir” diye konuştu.

Pervane çapı 70m, direk yüksekliği 140m olabilecek RESlerin yapılabilmesi için yüzlerce ağaç kesilecek, her yer talan edilecek. Her direğin arasına beton yollar dökülecek, seyir yerleri yok olacak. Direklerin olduğu bölgelerdeki doğal yaşam yenilenemeyecek zararlar görecek.

Cunda Adası Kalkınma ve Koruma Derneği kurucusu ve yönetim kurulu üyesi İbrahim Öztürk de tabiat parkı içinde RES kurmak için Çevre ve Su İşleri Bakanlığından izin alan firmanın daha önce de başvuru yaparak yine Tabiat Parkı’nda 24 adet rüzgar türbini kurmak için girişimlerde bulunduğunu anlattı. Dernek öncülüğünde ada halkıyla Ayvalık Belediyesi’nin destekleriyle söz konusu firmaya izin verilmediğini kaydeden Öztürk, “Ancak bu firma Cunda’da RES kurmakta hala ısrar ediyor. Ada ve Ayvalık halkı ile burada gördüğünüz gençlerimiz ve onların aileleriyle tek yürek olarak, Tabiat Parkı içinde RES’in kurulmaması için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Cunda’da RES kurulması talebinin Toprak Koruma Kurulu tarafından reddedildiğini belirten AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Edip Uğur’un sözlerini değerlendiren Cunda Adası Kalkınma ve Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Ergin, Toprak Koruma Kurulu’nun Ayvalık merkezde bulunan Cennet Tepesi üzerinde kurulması düşünülen RES için verdiği bir karar olduğunu ancak Cunda Adası’ndaki Tabiat Parkı’nın halen RES tehdidi altında olduğunu belirtti.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.