Başbakan’dan (Ermeni) Soykırım Kararına İlişkin İlk Açıklamalar

FRANSIZ PARLEMENTOSUNDA YASANIN ÇIKTIĞI GÜN ÇOK MANİDAR

(Sözde Ermeni Soykırımı)

Başbakan gazetecilere Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilen (ermeni) soykırım yasası ile ilgili ilk açıklamaları yaptı. Fot: Getty Images

Fransa parlamentosunda bugün kabul edilen ‘soykırımın inkarının suç sayılması’ yasasının kabul edilmesi üzerine Türkiye adına ilk tepki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Başbakan gazetecilere Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul ettiği yasa ile ilgili ilk açıklamaları yaptı.

Başbakan, Fransız Meclisi’nde 1915 Ermeni Soykırımını inkarın suç sayılmasına ilişkin yasanın kabul edildiği 22 Aralık tarihinin, 1979’da Paris’te Merhum Yılmaz Çolpan’ın terör saldırısı ile aynı günde olmasının ayrıca manidar olduğunu, yine 577 milletvekilinden oluşan Meclis’te 10’da biri bile bulmayan katılımla onaylanmış olmasının da çok manidar olduğunu belirttiği konuşmasında Türkiye-Fransa ilişkilerinin şu anda farklı bir döneme girdiğini ve  yaklaşan seçimlerin hedefi olduğunu belirtti.

‘‘Türkiye ile Fransa’nın arasında yüzyıllara dayalı bir ilişki ağı var. Şu anda farklı bir yöne giden ilişkiler siyasi bir tavırla yaklaşan seçimlerin hesabını güden Sarkozy tarafından seçimler için feda edilen bir süreçtir. Bu oylama Türkiye’den ziyade Fransa’ya, Fransa Halkına ve Fransa’nın inşa edildiği ülkelere çok büyük haksızlıktır.

Soruyorum. Fransa’da düşünce ve ifade özgürlüğü var mı? Cevabını da ben veriyorum: yok. Bu özgür tartışma ortamını kaldırmıştır. Fransız devriminin simgeleri olan özgürlük, eşitlik, kardeşlik gibi ilkeler bu gün bizzat Fransız Parlamentosu tarafından ayaklar altına alınmıştır. Herhalde bundan sonra Fransa Voltaire’i de Montesquieu’yu da konuşmaz.’’

(Ermeni) Soykırım yasası ile yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve ayırımcılık yapılıyor.

Başbakan konuşmasında  çok daha önemli bir boyutunu dile getirdiği cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık, ayrımcılık,  ve yabancı düşmanlığı üzerine siyaset yapılmakta olduğunu, sırf kişisel ihtiras ve seçim kazanmak uğruna, Türkiye düşmanlığı ve İslamofobia üzerinden prim yapma çabası içerisinde olduğunu belirtti.

Başbakan, son derece kasıtlı, art niyetli alınan bu karara Türkiye olarak sessiz kalmamızın mümkün olmadığını, Fransa halkının gerçekleri öğrenebilmesi, asırlara sarih Türk-Fransız ilişkilerinin hedef alındığı bu girişimin tüm boyutlarını görmeleri için bilgilendirme çabalarımızı en geniş anlamda sürdüreceğimizi ifade etti. Sadece Fransız halkına değil, Afrika’yı, Ortadoğu’yu da bilgilendireceğimizi, bu güne kadar oralarda unutturulmak istenen bir çok soykırımları da dünyadaki ülkeleri dolaşarak anlatacağımızı özellikle belirtti.

‘‘Bu ırkçı ve ayrımcı tavrı anlatacağız. Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bunu kabullenmiyoruz. Şu anda bizim ülkemizde resmi ve gayriresmi olarak 100 bin civarında Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır, bir kısmı vatandaş olmayıp şu anda ülkemizde bulunanlardır. Burada bir tespiti daha yapacağım, bazıları edebi mugayir olarak, tarih bilmeyenler ülkemde Yahudi soykırımından söz ediyorlar. Onlara da tarihi iyi okumalarını telkin ediyorum, Endülüs’ten kaçıp da Türkiye’ye gelip, Türkiye’de kabul gören Yahudileri, ecdatlarına bir sorsunlar.’’

Sendikalar (Ermeni) soykırım yasasını ve Sarkozy’i protesto etmek için Ankara’daki Fransız Büyükelçiliği önündelerdi..Ellerinde Fransa’nın Cezayir’de yaptığı soykırıma delil olarak niteledikleri fotoğraflar vardı.  Fot:Getty Images – Adem Altan Fot:Getty Images – Adem Altan

  Soykırım yasası ile birlikte; Fransa ile her türlü ilişkimizi durduruyoruz. 

Başbakan Fransa ile ilişkilerimizi gözden geçirdiğimizi, bundan sonra Fransa’nın tavrına göre biz de önlemlerimizi, tedbirlerimizi, tedricen etap etap hayata geçireceğimizi söyledi. İstişareler için Paris Büyükelçimizin Ankara’ya çağrıldığını; şu andan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askeri, ekonomik mahiyetteki karşılıklı ziyaretlerle, seminer, kurs, personel değişimi faaliyetlerinin iptal edildiğini duyurdu. Avrupa Birliği çerçevesinde eşleştirme projelerinde Fransa ile artık işbirliğine gidilmeyeceğini, Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durdurduğumuzu; ikili askeri faaliyetler ile ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ettiğimizi ifade etti. Bütün üst uçuş ve iniş kalkış izinlerinin iptal edildiğini, her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçildiğini, askeri gemilerin liman ziyaretleri için başvurularının bu günden itibaren reddedildiğini söyledi.

2012’nin Ocak ayında iki ülke Ekonomi Bakanlarının eş başkanlığında yapılması tasarlanan Türkiye- Fransa Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi’ne katılmayacağımızın da altını çizdi.

Başbakan, Fransa Ulusal Meclisi’nde sağduyulu, sorumlu davranan, teklife karşı çıkan, karşı oy veren parlamenterlere teşekkür ederek, bazı hükümet üyelerinin de sağduyulu davrandığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarihimizle gurur duyduğumuzu, bizi sıkıntıya düşürecek bir tarihimiz olmadığını ve her türlü hadise ile yüzleşebildiğimizi ve bütün arşivlerimizin açık olduğunu, isteyen akademisyen ve tarihçilerin gelip inceleyebileceğini söyledi.

Tarih parlementolarda yazılmaz

Başbakan ”Tarih parlamentolarda yazılmaz. Oylamalarla ancak çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları, tarih de halklar da affetmeyecektir” dediği konuşmasında Fransa Parlamentosunun almış olduğu (Ermeni) soykırım inkarının suç sayılması yasası ile ilgili görüşlerini ifade etti.

 İlgili haberler;

Ermeni Soykırımını Kastetmedik!

Ermeni Soykırımı Yasası Ekonomik İlişkileri Bozacak

Avusturalyalı Bakan; Sözde soykırım iddiaları taopluma hiçbirşey kazandırmaz

Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı 11 Mart’da İsveç Parlementosunda görüşülecek

Osmanlının yıkılışından Amerika’da muzdarip

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.