Bin 200 kişinin ishal olduğu ilçede içme suyuna kanalizasyon karışmış

ISPARTAIsparta’nın Keçiborlu ilçesinde 4 gün önce başlayan ve bin 200 kişinin rahatsızlanmasına neden olan ishal salgınına içme suyu şebekesine karışan kanalizasyon kaynaklı ‘Noro’ virüsünün neden olduğu belirlendi.

Noro’nun ishale neden olan virüsler arasında ikinci sırada yer aldığı ve insan dışkısı ile bulaştığı belirtildi. Hastalarda ishal kusma ve bulantıya neden olan virüsün ölümcül olmadığı, ancak çocuklar, yaşlılar ve kalp hastaları üzerinde etkili olabileceği belirtiliyor.

“KLORA KARŞI DAYANIKLI, ISIYA DAYANIKSIZ”

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, Keçiborlu Devlet Hastanesi’ni ziyaret ederek tedavi gören hastalarla görüştü.

Endişeye ve paniğe gerek olmadığını belirten Önal, vaka sayısının giderek azalmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Kişilerin rahatsızlanmasına neden olan salgının dış etken madde içeren ‘Noro virüsü’ olduğunun tespit edildiğini ifade eden Önal, içme suyuna dışarıdan bulaştığı tahmin edilen virüsün ölümlere yol açmadığı, ancak klora karşı çok ciddi dirençli olduğu belirtti.

Genellikle virüsün enfekte insanların dışkılarından bulaştığını ifade eden Önal, “Kişi bir şekilde yiyeceklerden, içeceklerden virüsü kapıyor. Onun dışkısıyla da başkalarına bulaşıyor. Bu noktadan hareketle kuvvetle muhtemel kanalizasyonla suya bulaş sonucu bir enfeksiyon olabileceği üzerinde duruyoruz.” dedi.

Bu virüsün klorla ölmediğini ancak, ısıya karşı duyarlı bir virüs olduğunu vurgulayan Önal, suların mutlaka kaynatılarak tüketilmesi ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“SU ŞEBELERİ TEZ ELDEN KONTROL EDİLMELİ”

İlçedeki su şebekesinin ağlarının sağlıklı bir şekilde kurulmasının önemine değinen Önal, tüm belediyelerin tamiratlarını yaparken özellikle su şebekeleri ile müdahalede bulunurken mutlaka o bölgedeki sağlık grup başkanları ortak hareket etmelerini istedi.

Önal, “Yoksa bu yaz döneminde başka yerlerde de bu tür olayları yaşama ihmalimiz var. Belediyemizin tez elden şebekelerin kontrolünü yeninden yapması gerekiyor. Gerekli tedbirlerin alınarak, halkın sağlığının tehlikeye atılmaması gerekiyor. Belediyeden alınan bilgiler doğrultusunda da birkaç yerde sağlık grup başkanlığımıza bilgi verilmeden tamiratlar olmuş. Gerekli standartları taşımayan kısımlarından sorunlar olabilir.” diye konuştu.

İşin başından buya bu salgının su kaynaklı olduğunu düşündüklerini kaydeden Önal, vaka sayısının giderek azaldığını en son 14 kişinin hastaneye başvurduğunu anlattı.

İl Genel Meclisi Başkanı Kadir Dal da ilçede incelemelerde bulunduklarını belirterek, İl Genel Meclisi olarak şebekenin tamir ve değiştirilmesi konusunda gerekli bütün desteklerin sağlanacağını kaydetti.

ŞEBEKE ÇOK ESKİ

Keçiborlu Belediye Başkanı Turgut Soykan ise şebekenin eski olduğunu tamir yaparken bile en küçük darbede boruların kırıldığını söyledi.

Soykan, “Üç çeşit su şebekesi var. Alt yapı çok eski. Sıkıntıyı tespit etmemiz çok zor. Su şebekesi ve kanalizasyonu birlikte çözmek gerekiyor. Başka bir türlü tespit etmemiz mümkün değil. Üç kaynaktan su alıyoruz. Biz ancak yer üstüne çıktığında, patlayınca arızayı görebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu işin yerel imkanlarla çözülmesinin imkansız olduğunun altını çizen Soykan, şöyle devam etti: “Bunu yerel imkanlarla yapmamız mümkün değil. Yardım isteyeceğiz. Yeraltı kanalizasyon ve içme suyunun bir maliyetini çıkaracağız proje hazırlayacağız. Valilik ve merkezden yardım isteyeceğiz.”

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.