Bir Balinanın Böyle Davrandığını Hiç Görmeyen Biyolog, Hayatta Kaldığı İçin Şanslı Olduğunu Söylüyor

Caters Klipleri / Ekran Görüntüsü

Kambur balinalar, okyanusun kibar devleridir. Ortalama olarak 36 ton ağırlığında olan bu balina türü, su yüzeyine sık çıktığı için balina avcılarının da favorisi durumunda.

Yoğun araştırmalara rağmen, biyologların kambur balinalar hakkında bilmediği çok şey var. Onlarla temas edebilecek her etkileşim, bu görkemli memeliler hakkında yeni şeyler öğrenmek için bir fırsat.

Biyolog Nan Hauser daha önce hiç kaydedilmemiş bir olaya şahit olduğuna inanıyor. Geçtiğimiz Ekim ayında Cook Adaları’ndaki Rarotonga kıyılarında dalış yaparken, kambur balinaların sezgisel doğalarının, insanlar da dâhil olmak üzere bütün canlı türlerini korumak amacında olduğunun kanıtlarını keşfettiğini iddia ediyor.

Keşfinin en iyi tarafı da, balinalarla kurduğu tüm etkileşimi kamerayla kaydetmiş olması.

Biyolog Nan Hauser, Cook Adalarında dalış yaparken balinaların, diğer türlerin korunması yönündeki sezgisel doğasının kanıtlarına tanık olduğuna inanıyor.

Caters Klipleri / Ekran Görüntüsü

Hauser, neredeyse otuz yıldır balinalar hakkında çalışıyor ve daha önce bu tür davranışları görmediğini söylüyor. Üzerinde çalıştığı kambur balina, yüzgeci ve burnu ile Hauser’i itmeye başladı.

Independent’a verdiği röportajda, “Onu kafasına, karnına veya sırtına doğru itmeye veya en önemlisi de büyük göğüs kanadı altına sokmaya çalıştığı” konusunda bu kadar ısrarlı hiç bir balina ile karşılaşmamış olduğunu söyledi.

“Bana yaklaştığında balinanın ne yapmaya çalıştığından emin değildim. Yaklaşık olarak 10 dakika boyunca beni kendi etrafında bastırmayı bırakmadı. Saatler geçti gibi geldi. Biraz yaralandım,”dedi.

Hauser, devasa canlının onu taciz etmeye devam etmesiyle, durumun “ölümcül bir karşılaşma” haline gelmesinden korktuğunu söyledi. Ekibinin diğer üyeleri, onun ölümünü kaydetmek istemedikleri için dron görüntüsü kaydını kapattılar.

Bir kambur balinanın çok yakınına geldiğinde dev memeli, yüzgeci ve burnu ile onu agresif bir şekilde itmeye başladı.

Caters Klipleri / Ekran Görüntüsü

Hauser korkmasına rağmen sakin kalmak için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.

“Paniğe kapılmak istemiyordum, çünkü korktuğumu algılayabileceğini biliyordum” dedi.

Kambur balina ona yaklaşmadan önce, uzakta bir balina daha gördüğünü düşündü. Gerçekte o gördüğü, 4,5 metrelik kaplan köpekbalığıydı.

Kaplan köpekbalıkları dünyadaki en ölümcül köpek balıkları arasındadır. Her yıl düzenli olarak çift basamaklı sayılarda, insanlara sebepsiz saldırılar yapan, birkaç köpekbalığı türünden biridir.

Tehlikenin yakında olduğunu fark ettikten sonra biyolog, balinanın yaptıklarını kafasında birleştirebildi.

“Son 28 yılımı balinaları korumak için harcadım. Ama o an onlardan birinin beni koruduğunun farkında değildim” dedi.

Kambur balina, Hauser’ı yakınlarda gizlenmiş 4,5 metrelik kaplan köpek balığından korumak için ona yer göstermeye çalışıyordu.

Caters Klipleri / Ekran Görüntüsü

Geçmişte kambur balinaların, diğer hayvanları koruduğu bilinmekteydi. Katil balinalardan korumak için, göğüs yüzgeçlerinin altında fok balıklarını sakladıklarına dair kaydedilmiş kanıtlar var.

Hauser “Gerçekten fedakârlık gösteriyorlar – bazen kendi hayatlarını bile tehlikeye atıyorlar,” dedi.

Hauser tekrar yüzeye çıkmayı başardığında, dalış takımı arkadaşlarının yanına gitti ve diğer dalgıçlara yakınlarda bir köpekbalığı olduğunu söyledi. Balinanın son vedası, onun için unutulmaz bir andı.

Balina yüzeye çıktı, hava deliğinden su püskürttü ve suya geri döndü.

Hauser balina okyanusun içinde kaybolurken arkasından bağırdı: “Ben de seni seviyorum! Seni seviyorum!”

Haberi yazan: Michael Napoles

Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yeni bilim sınırlarını keşfetmeye devam etmek için websitemizi ve Facebook’daki Epoch Times Türkiyesayfasını ziyaret edin!

Epoch Times, mevcut bilgilerimize meydan okuyan olaylar ve teoriler ile ilgili araştırmaları ve söylentileri araştırıyor. Biz, hayal gücümüzü canlandıracak ve yeni olanaklar yaratacak fikirleri araştırıyoruz. Facebook sayfamızdan, bazen tartışmalı da olabilen konular hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

 

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.