Bir Gezegenin Doğuşu İlk Defa Görüntülendi

Bulanık görünen bölgenin merkezinde, bir cüce yıldızı saklayan merkezdeki gaz ve toz diskinin sağında, bir gezegen görülebilir. PDS 70’in görüntüsü ESO’nun Çok Büyük Teleskobu ile alındı ve 2 Temmuz 2018’de yayınlandı. (ESO / A. Müller ve ark.)

Bilim adamları; doğma sürecindeki bir gezegeni ilk kez genç bir yıldızı çevreleyen toz diskinin içinde görüntülediler.

Yeni doğan gezegen, Centaurus takımyıldızında Jüpiter’den birkaç kat daha büyük, devasa bir gaz kütlesi.

Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden bir grubunun liderliğindeki gökbilimciler, görüntüyü Avrupa Güney Gözlemevi’nin adına uygun büyüklükteki Çok Büyük Teleskobu (VLT) aracılığıyla aldıklarını duyurdular.

PDS 70’in halen şekillenmeye devam eden gezegenini keşfeden ekibin lideri Miriam Keppler, “Genç yıldızların etrafındaki bu diskler, gezegenlerin doğduğu yerlerdir. Ancak bugüne kadar sadece birkaç gözlemde onların içinde bebek gezegenler olduğunun ipuçları tespit edildi,” diyor.

Keppler bir açıklamada “Sorun şu ki, bugüne kadar bu gezegen adaylarının çoğu sadece diskin özellikleri olarak ele alındı.” dedi.

Bilim adamları, özel bir görüntüleme ekipmanı ve etrafındaki toz diskini çıkarmak için özel filtreler kullanarak, genç cüce yıldız PDS 70’in görüntüsünü yakaladılar.

Görüntüde, merkezde siyah nokta ve sağında parlak bir turuncu nokta – yeni doğan gezegen – olan büyük bir disk görünüyor.

Görüntünün merkezinde parlak bir yıldız olmalı, ancak gökbilimcilerin yıldızın etrafındaki diski incelemesine imkan sağlamak amacıyla merkez bölgesi, bir koronagraph tarafından karartıldı.

Gezegen PDS 70b, merkezdeki yıldızdan yaklaşık 3 milyar kilometre, Uranüs ve Güneş arasındaki mesafe kadar uzakta.

ESO’dan yapılan açıklamada, “Analizler, PDS 70b’nin Jüpiter’in birkaç katı kütleye sahip dev bir gaz gezegeni olduğunu gösteriyor” denildi.

“Gezegenin yüzeyi yaklaşık 1000 °C’lik bir sıcaklığa sahip. Yani bizim kendi Güneş Sistemimizdeki herhangi bir gezegenden çok daha sıcak.”

Gökbilimciler bu gezegenin atmosferik ve fiziksel özelliklerini belirleyerek, gezegen oluşumunu açıklayan teorik modellerin doğruluğunu test edebilirler.

Görüntü, ESO’nun SPHERE adlı aracıyla oluşturuldu. Bu araç yüksek kontrastlı görüntüleme olarak bilinen bir teknikle, parlak genç yıldızların çevresindeki belirsiz gezegen görüntülerinin zayıf sinyallerini filtrelemek için çeşitli veri işleme teknikleri kullanıyor.

İlk keşiften sonra gökbilimciler, yeni doğan gezegeni daha ayrıntılı olarak incelemek için birkaç ay harcadılar ve spektrum analizi kullanarak gezegenin bulutlu bir atmosfere sahip olduğunu belirlediler.

Max Planck Astronomi Enstitüsü müdürü Thomas Henning, “Bu yüksek teknolojili makineyi inşa etmek için on yıldan fazla süren muazzam bir çabadan sonra, şimdi SPHERE, yeni doğan gezegenlerin keşfi gibi değerli ürünler veriyor!” dedi.

 

Yeni bilim sınırlarını keşfetmeye devam etmek için websitemizi ve Facebook’daki Epoch Times Türkiye sayfasını ziyaret edin!

Epoch Times, mevcut bilgilerimize meydan okuyan olaylar ve teoriler ile ilgili araştırmaları ve söylentileri araştırıyor. Biz, hayal gücümüzü canlandıracak ve yeni olanaklar yaratacak fikirleri araştırıyoruz. Facebook sayfamızdan, bazen tartışmalı da olabilen konular hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Yazan: Simon Veazey, Epoch Times

Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.