Cevizi Soframızdan Eksik Etmeyelim

Resim: Getty Images

Ceviz 150-200 yıllık ömrüyle tabiatta bir güç abidesidir. İlk 60-70 yılında meyvelerinden daha sonra da kerestesinden yararlanılmaktadır. Ceviz kerestesi çok eski zamanlardan beri kullanılan değerli bir mobilya malzemesidir. Dolap,sehpa, koltuk ve işlemeli kapı yapımında çok kullanılan bir malzemedir. Günümüzde kaplama teknolojisinin ilerlemesi nedeniyle ceviz kerestesini çok ince tabakalar haline getirip asıl malzemenin dış yüzeyini kaplamakta kullanılmaktadır. Evimizde 1-2 asıra tanıklık etmiş, uzun yılların birikimini ve enerjisini taşıyan bir üründen yapılmış bir eşyaya sahip olmak herhalde hepimizi güvenli ve huzurlu hissettirirdi.

İnsan beslenmesinde önemli bir yeri olan ceviz değişik gıda maddelerinin yapımında kullanılır. Baklava,helva, köfte ve ceviz sucuğu en çok kullanıldığı yiyeceklerdir. Yeşil cevizler fındık iriliğindeyken  reçel yapımında kullanılmaktadır. Ceviz yaprakları, kabuklarıve kökleri, tanen ve boya endüstrisinde kullanılmaktadır.

Ceviz meyvesi kabuğundan tam çıkarılınca görünüm olarak insan beynine benzemekte olup insan sağlığı için çok faydalı bir meyvedir. Bolca yenildiği zaman sindirim bozukluğuna iyi gelip, kronik öksürüğü keser. Göğüs ve nefes borusu ağrılarına iyi gelir, dişlerin kararmasını önler. Mide ve safra hareketini düzenleyip, ishale son derece faydalıdır. İçerisinde doymamış yağ asitleri içerdiği için insan sağlığına zararlı kötü kolesterol birikimini önleyerek damar sertliğine karşı çok faydalıdır.

Ceviz B ve D vitaminlerince çok zengin olup A, C ve E vitaminlerini de içermektedir. Cevizin bileşiminde %59-74 yağ, %14-24 protein, %1,5-2,0 mineral maddeler % 5,0-10,5 selüloz ve benzeri maddeler bulunmaktadır. Ceviz yağ ve protein yönünden badem ve fındıktan daha zengindir. Bu kadar faydalı bir besini özellikle kahvaltı soframızdan eksik etmeyelim.

Meyvesi ve kerestesi bu kadar faydalı olmasının yanında gölgesinden de uzak duralım. Ceviz yaprağı siyanür gazı çıkardığı bilinmektedir. Bu gaz havadan ağır olduğu için dibe çökmekte ve gölgesinde uyunduğunda baş ağrısı, kusma ileri derecede zehirlenmelere yol açmaktadır. Nadir de olsa felce hatta ölüme sebebiyet vermektedir.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.