Çin Ekonomisi Çöküşün Eşiğinde

Çinli ekonomistlere göre, Çin ekonomisi tehlikeli bir yolda ve yakında Avrupa borç krizinden daha kötü bir kriz yaşayabilir.

Çin rejiminin emlak piyasasını frenlemek için bir dizi “sıkma” politikalarını uygulamasından bu yana, ev fiyatları Çin genelinde düşüyor. Bu arada, yerel hükümetlerin gelir kaynağı olan arsa satışlarında da sert bir düşüş görülmekte.

Ekim ayının sonlarında, Şanghay’da çeşitli inşaat firmaları yeni ev fiyatlarını aniden yüzde 20 ila 40 oranında indirdi. Kısa bir süre sonra, bu fiyat indirimleri Pekin, Hangzhou, Ningbo ve Nanjing gibi şehirlere de yayıldı. Daha önce ev alan yatırımcılar ise ev fiyatlarındaki ani devalüasyondan şikayetçi oldu, protesto gösterileri yaparak paralarının iadesini istedi.

Yükek Karlı Dönemin Sonu

Bir Şanghay Centaline Çin Emlak Araştırma analisti Epochtimes’a verdiği demeçte “Şanghay’da fiyat indirimleri sadece bir başlangıç​​, gelecek yılın ilk sezonu daha da kötü olacak” dedi ve ekledi “O büyük gayrimenkul kar dönemi artık önümüzdeki on yıl boyunca görülmeyecek.”

Ekonomist Xie Guozhong ise çeşitli kuruluşlara verdiği demeçlerde “Çin’in sıkı para politikası devam ederse, birçok inşaat ve gayrimenkul firması iflas edecek. Gayrimenkul fiyatlarının yüzde 50 düşmesi gelecekte Çin için bir norm olacak” dedi.

Devlet Arsa Satışları da ülke genelinde azalmaya başladı bunun sonucunda yerel yönetimlerin geliri yüksek oranda düştü. Guangdong Eyaletinde yer alan Zhuhai şehri bu konuda en önemli örnek teşkil etmekte.

Şehir, 1 Kasım’da, ev satın alma ve fiyatlarda yeni bir kısıtlama başlattı. Birçok inşaat firması bunun emlak fiyatlarında yeni bir düşüş dalgası yaratacağına inanıyor.

Finansal Kriz Çok Yakında

ABD’li ekonomist Cheng Xiaonong Epoch Times’a verdiği demeçte, kısa bir süre içinde ev fiyatlarında yaşanan yüzde 30 düşüşün Çin’de bir finansal krizin habercisi olduğunu söyledi.

Cheng “Konut balonu patlayıp, inşaat firmaları iflas ettiği zaman, bankalar batık krediler ile uğraşacak ve bu da bankacılık sisteminde bir mali krize sebep olacak” dedi.

Cheng ayrıca “Bir yıl içerisinde Çin, Avrupa’da yaşanan borç krizinden daha kötü bir kriz deneyimi yaşayacak. Aslında, bir mali kriz zaten Çin’de patlak vermiş durumda” dedi.

New York City Üniversitesi’nde ekonomi profesörü, Zhifei Chen, New Tang Dynasty TV ile yaptığı röportajda ev ve arsa satışlarındaki hızlı düşüşün yerel yönetimlerin toprak gelirlerini ciddi derecede azaltacağını ve yerel yönetimlerin bu kayıpları vergi yoluyla kapatmaya çalışacaklarını vurguladı.

Chen “Çin’in Zhejiang Eyaletine bağlı Huzhou’da görüldüğü gibi, bu tarz vergilendirme kitlesel protestolara ve sosyal istikrarsızlığa yol açacaktır“ diye sözlerine ekledi.

Ekonomist ve yazar He Qinglian Epoch Times’a verdiği demeçte Çin’deki gayrimenkul balonunun 2008 yılında patlamış olması gerektiğini söyledi. Ancak o zamanlar, Çin rejimi ekonomiyi kurtarmak için 4 trilyon Yuan (631 milyar ABD$) teşvik paketi ortaya koydu ve bunun yarısı gayrimenkul piyasası ve ilgili alanlara gitti. Bu yüzden balonun patlaması geciktirildi. He “Şu anda balonun patlaması ile ekonomide yaratacağı olumsuz etkiyi düzeltmek Çin rejimi için çok daha zor” dedi.

“Bu sıkıntı, ekonomik yapıyı düzeltmek için aslında iyi bir şans ve yerel yönetimlerin de kemer sıkması gerekir. Ancak onlar kemer sıkmak yerine vergiyi artıracaklar, bu da Çin ekonomisini tamamen raydan çıkaracaktır” diye ekledi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.