Çin’de İnternet Üzerindeki Sansür Giderek Artıyor

Resimdeki garfik, ülkelerin “özgür”, “yarı özgür” ve “özgür değil” olmak üzere internet erişimlerindeki özgürlüklerini gösteriyor. (Freedom House)

Freedom House’un yeni raporuna göre, Çin rejimi geçen yıldan beri vatandaşlarının internette neler göreceği konusunda daha kısıtlayıcı olmuş durumda ve dünyada kullanıcı haklarını en çok ihlal eden ülke.

Raporda, Çin otoritelerinin internette sansürleme, izleme ve manipüle etme konusunda çok katmanlı bir sistem geliştirdikleri ve birçok aktivistin, avukatın ve blogger’ın tutuklandığı belirtilirken, aynı zamanda 2010’dan 2011’e kadar internet özgürlüğünün kısıtlanmasının iki kat arttığı belirtiliyor.

Freedom House, Çin vatandaşlarının giderek rejimin sansürünü atlatmakta hüner kazandığını, Sina Wiebo da dahil olmak üzere mikroblog sitelerinin de konuya dikkat çektiğini ve bu blogların vatandaşlara sansürü geride bırakarak yeni başlayan skandallara dikkat çekemelerine ve çeşitli konularda online kampanyalar başlatmalarına olanak sağladığını belirtiyor.

Geçtiğimiz birkaç ayda, en dikkat çeken örneklerden biri, Çin internet kullanıcılarının sansürü aşarak, Çin otoritelerinin zorunlu kürtaja zorladığı bir kadının dehşet verici fotoğrafını Weibo’da viral olarak paylaşmaları oldu.

Wiebo ve bunun gibi mikroblog sitelerinin popüler olması sonucu Çin otoriteleri, benzer servislere daha sıkı kontroller ve gerçek isimle kayıt olma zorunluluğu gibi şartlar getirdi.

Çinli kullanıcıların internete tam erişimlerinde, uluslararası ağlarda kontroller, protesto eden sitelere ülke içerisinde kapatmalar ve kırsal alanlarda erişimin olmayışı gibi engeller olduğu belirtildi.

Rapora göre, Temmuz 2009’dan Mayıs 2010’a kadar, Xinjiang (Sincan) bölgesinin bazı bölümlerinde Çin rejimi hakkında protestolar patlak verince internet erişimine sansür yapılmıştı.

Freedom House aynı zamanda, bir tür meditasyon uygulaması olan ve 1999’dan beri baskı gören Falun Gong’a bağlı web sitleri de dahil olmak üzere, denizaşırı ülkerde Çin rejiminin kritiğini yapan bazı web sitelerine karşı yapılan siber saldırıları da eleştirdi.

Rapora göre, Çin hükümeti aktif bir şekilde bu saldırılarla bir ilgisi olmadığını belirtiyordu. Bu inkar iddiaları, Amerika’da Falun Gong ile ilgili internet sitesine bir saldırı düzenlemek amacıyla, Çin askeri tarafından tasarlanmış bir yazılımın, Temmuz 2011 yılındaki bir devlet televizyon programına ait arşiv görüntülerinin ortaya çıkarılması ile baltalandı.

Raporda ayrıca, dünyada Çin’in baskıcı rejimler için rol model olarak alındığı belirtiliyor.

Freedom House’un raporuna göre, Çin’i rol model alarak etkisini hissettiren “özgür olmayan” ülkelerin ilk beşi arasında; Özbekistan, İran ve Rusya bulunuyor.

İlgili Haberler:

Çin’de Online Video İçeriklerine Daha Sıkı Kontrol Geleceği Açıklandı

Çin’de ‘4 Haziran Katliamı’ İnternet Yasağı Kısmen Kalktı

Zorunlu Kürtaj Çin’in Shangdong Bölgesinde bir Annenin Ölümüne Neden Oldu

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.