Çin’de ve Japonya’da İntihar Eden Gençler

27 Şubat 2013 - Genç bir adam Wuhan'da Yangtze köprüsünden atlarken, olaydan birkaç dakika önce bir başka kişi daha intihar etmişti. Fotoğraf: STR / AFP / Getty Images
27 Şubat 2013 – Genç bir adam Wuhan’da Yangtze köprüsünden atlarken, olaydan birkaç dakika önce bir başka kişi daha intihar etmişti. (STR / AFP / Getty Images)

Gençler arasındaki intihar birçok ülkede büyük bir sorun teşkil eder, ancak bazı Asya ülkelerinde bu oran diğer ülkelere göre çok daha yüksektir. Son yıllarda, çeşitli çalışmalar, Çin, Japonya ve diğer Asya ülkelerinde genç insanların çok sayıda psikolojik sorunlar ile karşı karşıya kaldıklarını ve bu sorunların intihar etmelerine sebep olabildiğini göstermiştir. Bu ülkeler, krizde olan bir toplumun yansıması olan intihar girişimlerini durdurabilecek mi?

Japonya’da intihar, özellikle gençler arasında en önde gelen ölüm nedenidir. Japonya’da ergenlik çağında intihar edenlerin sayısı yılda 30,000’i aşmaktadır. Her 100.000 kişiden 24’ü intihar etmektedir. İntihar girişimi ve ölüm için en hassas grup 15-24 yaş arasıdır.

Çoğu erkeği ve kadını intihara sürükleyen en önemli neden ruh sağlığının bozulmasıdır. Pek çoğuna, Borderline (sınırda) Kişilik Bozukluğu (BKB) tanısı konulmuştur. Okulda zorbalık, stresli yaşam tarzı ve ekonomik sorunlar Japonya’da gençlerin intihar etmesine sebep olan tetikleyici faktörler haline gelmektedir.

Çin’de intihar, önde gelen beşinci ölüm sebebi olurken, gençler arasında en önde gelen ölüm sebebidir. Çin’de her yıl 287.000 kişi intihar etmektedir. Ya da 2 dakikada bir kişinin intihar ettiği tahmin edilmektedir.

Asya’da İntiharın Nedenleri

Gençlerin intihar etmelerinin çeşitli nedenleri var. Bunlardan biri, sınavlarda kötü performans göstermekten korkmalarıdır. Bazı uzmanlar, Çin’deki tek çocuk politikasının da gençler arasındaki intiharların artışını açıklayabildiğine inanıyor. Gençler kardeşleri olmadan büyüdüğü için insan ilişkilerinde karşılaştıkları sorunlar ile başa çıkmaya alışık değiller. Birçoğu okul, çalışma ve kişisel sorunları yüzünden baskı altındadır.

Son zamanlarda, Çin ekonomisinin sözde olağanüstü performansına rağmen, birçok genç iş bulamıyor. Kırsal bölgedeki insanlar şehirde yaşayanlara göre daha yoksullar ve sağlık güvencesi sorunları da var. Ayrıca, kırsal bölgede intihar etmek için birçok kişi tarafından bol miktarda tarım ilacı kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) istatistiklerine göre, Çin’de kırsal alanda insanların yüzde 58’i, intihar etmek için tarım ilacı kullanmaktadır.

Bu sorunun karmaşıklığı göz önüne alındığında, yüksek orandaki genç intiharların azaltılması mümkün mü? Sanırım, veliler, öğretmenler ve arkadaşlar gençler arasındaki sıkıntı belirtilerini – örneğin depresyon, davranış bozukluğu ve durumsal krizler- erken fark edebilirlerse, intihar riskini de azaltmış olurlar.

César Chelala, Misafir Yazar

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.