Çin’de Yabancı Yatırım Sinyali

Temmuz Ayında Çin’deki Doğrudan Yabancı Yatırım Düştü, Ekonomik Veriler Yılın 2. Yarısının Kasvetli Geçeceğini Göstermekte

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından 16 Ağustos’ta yayınlanan verilere göre, Temmuz ayında Doğrudan Yabancı Yatırım 7.58 milyar dolar ile Haziran ayındaki 12 milyar dolarlık seviyesinin çok gerisinde kaldı.(Peter PARKS/AFP)

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından 16 Ağustos’ta yayınlanan verilere göre, Temmuz ayında Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) Haziran ayındaki 12 milyar ABD dolarının da altına inerek 7.58 milyar ABD doları seviyesine geriledi. Böylece Temmuz ayındaki DYY oranı, geçen senenin aynı ayına göre %8,7 düştü. Bu gerileme, Haziran ayındaki %6,9’luk düşüşün ve piyasa beklentisinin (%2,5’luk düşüş) oldukça üstüne çıkmış oldu.

Ocak ile Temmuz ayları arası, Çin’deki DYY miktarı toplam 66.67 milyar ABD doları ile önceki yılın aynı döneminden %3,6 geride kaldı ve ilk altı aydaki ortalama düşüş oranı %0,6 daha yükseldi. Ocak ile Temmuz ayları arası, Çin’de yatırım yapan başlıca ülkelerin yatırım miktarlarının hepsi düştü. Bölgenin yani Asya’daki 10 ülkenin (Hong Kong, Macao, Tayvan, Japonya, Filipinler, Tayland, Singapur, Endonezya ve Güney Kore) Çin’deki yatırım miktarı 57,3 milyar ABD dolar ile önceki yılın aynı dönemine oranla %3,8 düştü. Bunun içinde, Hong Kong’un yatırımı (41,9 milyar ABD dolar) önceki yıla göre %7,5 düştü; Japonya’nın yatırımı (4,7 milyar ABD dolar) %19,1 düştü. Avrupa Birliği’nin yatırımı (3.97 milyar ABD dolar) ise %2,7 düştü.

Fransız Credit Agricole kıdemli ekonomisti Dariusz Kowalczyk, Wall Street Journal muhabirine verdiği röportajda “Bu eğilim yabancı yatırımcıların Çin’deki ekonomik perspektife olan güveninin düştüğünü ve endişenin çoğaldığını göstermekte” dedi.

DYY verileri daha önce açıklanan istatistiklere (yeni arttırılan kredi oranı, ihracat, ithalat ve sanayi katma değeri vb) benziyor ve sonuç aynı şekilde kasvetli. Ekonomi uzmanları, Çin’deki ihracat ve sanayi üretim verilerinin zayıflığına ve bütün dünyada devam eden ekonomik kırılganlığa dikkat çekerek, Çin ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde canlanmasının imkânsız olduğunu belirtiyorlar. Aynı zamanda, 2012 yılı için daha önce planlanan %10’luk ticaret artışının da gerçekleşmesi oldukça zor gözüküyor. Ekonomi uzmanları 2012 büyüme beklentilerini birkaç kere aşağı doğru revize ettiler.

Çin’in en büyük ticari pazarı olan Avrupa Birliği’nde borç krizi girdabının gittikçe daha da derinleşmesi, Çin ekonomisini etkilemekte. 14 Ağustos’ta yayınlanan veriler doğrultusunda, Euro bölgesi yılın ikinci çeyreğinde %0,2 daraldı ve önceki yılın aynı döneminden %0,4 geriledi. Bu azalma Çin’in Avrupa Birliği’ne gerçekleştirdiği yaklaşık 130 milyar ABD dolarlık ihracat miktarını etkilemekte.

Reuters’e göre, ekonomistler Çin’deki ihracat düşüşü ve DYY yavaşlamasından oldukça endişeleniyor, çünkü sabit sermaye yatırımı neredeyse Çin ekonomisinin yarısına ulaştı ve Çin’de iki yüz milyondan fazla işçinin tamamı ihracat için çalışmakta. Diğer bir deyişle, ekonomideki durgunluk ülkedeki işsizlik oranını artıracak.

Orjinal haber

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.