Çin’in Özel Kulüpleri, Zengin ve Güçlüler için bir Oyun Alanı

Beijing Çin Kulübü üyeleri, çoğunlukla kraliyet ailelerinden, girişimcilerden ve sanatçılardan oluşuyor. (Tladyu.com)

Resmi devlet televizyonu olan CCTV’nin genç ve kendinden fazla emin yayıncısı Rui Chenggang, elit grup arkadaşlarının son zamanlarda neyi tercih ettiğini söyledi: Beijing’deki Yasak Şehrin kalbinde, herkese açık olmayan ve aşırı zenginler için olan özel bir kulüp.

Rui blogunda, “Birkaç gün önce, yabancı bir tur rehberi, bana gururla bir Amerikan milyarderi için Yasak Şehir’de ayarladığı halka açık olmayan bir akşam yemeğini anlattı.” yazmış.

Yasak şehir, Beijing’de imparatorların geçmişte yaşamış olduğu binalardan oluşuyor. Şu an kısmen turistlere açılmış durumda ve yenilenmiş olan Jianfu Sarayı binasının bir kısmı ise özel klüp olarak kullanılıyor.

Rui’nin blogunda 12 Mayıs’ta yazdığı gönderisi, Çin internet kullanıcılarının oldukça ilgisini çekti. Bir saatten az bir zamanda gönderi 3,788 yorum aldı ve 9,200 kez diğer sitelerde paylaşıldı.

16 Mayıs’ta İmparatorluk Sarayı bu açıklamayı reddetti. Buna rağmen, 13 Haziran’da Xinhua Haber’de, “Özel Lüks Kulüplerin Yönetim Yetersizliği” adlı makale yayınlanarak, Yasak Şehir’deki bu kulüplerin varlığı tasdik edilmiş oldu. Haberde, Jianfu Sarayı için tek seferde 500 üyeden, her üyeden 1 milyon yuan alınarak (154,700$), tam 500 milyon yuan kazanılabileceğini yazıyordu.

Beijing’in İlk Dört Elitist Kulübü

Avrupa kaynaklı özel elitist kulüpler, son on yılda Çin’de çok popüler bir hale geldi. Birçoğu büyük şehirlerde türeyen bu kulüpler, zengin, ünlü ve güçlülerin dikkatini çekiyor.

Beijing 4,000 özel kulübe sahip. Money Week, 20 Haziran’da yayınladığı raporunda, bunların arasında bulunan Chang’an Kulübü, Capital Kulübü, Beijing Amerikan Kulübü ve Beijing Çin Kulübü olmak üzere ilk dördünü açıkladı.

Bu kulüplerden Çin ve Beijing’de 90’ların ortasında kurulanlardan ilki, The Chang’an Kulübü’ydü. Üyeleri arasında, devlet adamları, devlete ait şirketilerin ve yabancı şirketlerin üst düzey yöneticileri de dahil olmak üzere büyük iş adamları bulunuyor. Lee Ka-Shing ve (Henry) Fok Ying-Tung üyeleri arasında.

Capital Klübün en gurur duyduğu şeylerden biri, sahip olduğu yüksek hızdaki asansörünün, bir dakikada 50.nci kata çıkabilmesi. Fransız yapımı pencereleri ise, 360 derece Beijing manzarasına sahip. Üyeleri çoğunlukla politik ve diplomatik elit tabakadan ve belli başlı şirketlerin CEO’larından oluşuyor.

Beijing Çin Kulübü, dördü arasında en seçkin olanı. Üyeleri Beijing’deki tüm büyük yabancı bankaların üst yöneticileri ve ortaklarından oluşuyor. Misafirleri arasında, sayısız devlet başkanları, uluslararası meşhur devlet adamları, girişimciler, sanatçılar ve kraliyet aile üyeleri bulunuyor.

Beijing Amerikan Kulübü ise dördü arasında en genç olanı. Üyelerinin ortalama yaşı da diğer üç kulüpten daha küçük. Üyelerinin neredeyse hepsi eğitimlerini denizaşırı ülkelerde tamamlamış. Çoğu IT, bankacılık, yatırım ve diğer gelişen endüstrilerde çalışıyor. Üyelerine tipik bir örnek olarak, sohu.com’un CEO’su Zhang Chaoyang gösterilebilir.

Para ve Güç

Yüksek kalitedeki lüks kulüpler, parası olan kişilerin birbirine karışıp anlaşmalar yaptıkları yerler. Eğer bir kişi herhangi bir iş yapmak istiyorsa, devletin her kademesi ile iyi ilişkiler kurması gerekiyor.

Zhejiang Bölgesi’nden bir iş adamı olan Chen Kaipin, The Epoch Times’a yaptığı açıklamada, Beijing’in bu kulüplerine üye olmak için verilen 2 milyon yuan üyelik ücretinin, insanlara göre az bir miktar olduğunu söylüyor.

Chen, “Beijing’te kulüp yöneten birçok arkadaşım var. Beijing’te çok fazla insan güçlü pozisyonlarda. Bu kulüpler, paranın güç ile birlikte elden ele geçtiği yerler. İş adamları, Beijing’e bu güçlü kişilerle kontak kurmak için gidiyor. Güçle birlikte parayla evlenerek çok büyük iş anlaşmaları yapabiliyorsunuz. Kulüpler de çok büyük paralar kazanıyorlar. Emsalsiz lüksün yanında, iş hizmetleri için bütünsel çözümler sunuyorlar” diyor.

Chen, “Onlar için gecede 2 ile 3 milyon yuan harcamak alışılmadık bir şey değil, bazı büyük şirketlerin kendi kulüpleri var. Devlete ait PetroChina bunlardan biri. PetroChina, Tianjin’de iki lüks kulübe ve Beijing’te ise sayısız kulübe sahip. Bu kulüpler, Parti sekreterleri ve CEO’lar için özel bir alan. Ortalama bir kişinin giriş başvurusu kabul edilmiyor. Silahlı polisler dışarıda hazır bulunurken, özel güvenlik korumları ise içeride bulunuyorlar.” diyor.

Şaibeli Yönetim, Şaibeli Hizmetler

Çoğu özel kulüp halka açık değil ve çoğu da izin belgesi ile çalışmıyor. Capital Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ekonomi ve İşletme Dekanı Profesör Fu Qilin, CCTV’ye yaptığı açıklamada, özel kulüplerin daha çok gizli bir şekilde yürütüldüğünü, çok az veya hiçbir yasal düzenlemeleri olmadığını söylüyor. Üyelik ücretlerinin ise yasadışı olarak para kaynağı toplanması olduğunu sözlerine ekliyor.

Bazı lüks kulüplerdeki hizmetlerin arasında ‘çöpçatanlık’ da bulunuyor. Geçen yıl Changchun’daki özel kulüp Yifeng, bunun için bir parti düzenlemiş ve bu Yangtse Evening News’da 8 Aralık’ta yayınlanmıştı.

Yangstse Evening News’dan bir muhabir, kendisini zengin bir iş adamı olarak tanıtarak kulübü aramış ve bir kız arkadaş aradığını söylemişti.

Yifeng Kulüp’ten Miss Li şunları söylemişti: “Baylardan para alıyoruz. Bu günlerde, bazı varlıklı beyler bazı bayanlarla evlendi ve bir süredir, üç ya da dört yıldır hala kız arkadaş arıyorlar. Belli bir ücret karşılığında anlaşma imzalanıyor. Böyle bir çok durum var. Yüzde 90’dan fazla çöpçatanlığımız bu şekilde işliyor.”

Miss Li, muhabire garanti vererek, partner bulma olanağının yüksek olduğunu ve çoğu bayanın genç, üniversite mezunu veya finans sektöründe çalıştıklarını söylemişti.

Eşitsizlik

Shijiazhuang Radyo İstasyonu’nun eski editörü Zhu Xinxin, büyük şehirlerdeki lüks kulüplerin artışına şaşırmadığını söylüyor. Aynı zamanda, Çin’de zengin ve yoksul arasında büyüyen farka içerlediğini sözlerine ekliyor.

Zhu, “Alt sosyal tabakada olan bir çok insan, minimum barınma ve ailelerinin beslenme giderlerini karşılamakta zorlanıyor. Bu çok keskin bir çelişki. Bir tarafta, hakları olanı alamayan sıradan insanlar varken, diğer taraftan ise pastadan çok büyük bir pay alan güçlü elit bir tabaka var.” diyor.

Orjinal ingilizce metin

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.