ÇKP’nin Ana Medyası Sosyal İstikrar İçin Sürekli Çağrıda Bulundu

Çin Rejimi Krizde

ÇKP’nin ana basını “Renmin Gazetesi” peş peşe sosyal istikrar çağrısında bulunduğu başyazılar yayınladı. Uzmanlara göre bu başyazılar dolaylı olarak Parti içindeki büyük karmaşayı ve kontrol dışına çıkmış durumu yansıtmakta. (Getty Images)

Epoch Times muhabiri Li Xiaoyu tarafından hazırlandı

ÇKP’nin ana basını “Renmin Gazetesi” 29 Mart, 31 Mart ve 2 Nisan tarihlerinde, peş peşe ön sayfadan yorumcu makaleleri yayınladı. Makalelerde, ÇKP’nin son günlerde ortaya çıkan söylentiler, farklı sesler ve gürültülerin altında hassas bir dönemden geçtiği vurgulandı ve Parti içindeki her kesimin “Genel Sekreter Hu Jintao başkanlığındaki ÇKP Merkez Komitesi” ile tutarlı olması gerektiği istendi. Uzmanlara göre, “Renmin Gazetesi”nin peş peşe böyle makaleler yayınlaması, ÇKP üst kademesindeki uzlaşmazlığın ve iç çatışmanın habercisi. Parti içinde Merkezi Komiteden yerele kadar her şey karmakarışık, çeşitli siyasi dedikodular çoğunlukla Parti içindeki farklı gruplardan ortaya çıkmakta ve kendi kontrollerindeki yurtdışı basında yayınlanmakta. Bu dedikoduların önüne geçmek için temel olarak ne baskı yapılabilir ne de kontrol edilebilir.

Chongqing olayından sonraki dedikodular doğrulandı

29 Mart, 31 Mart ve 2 Nisan tarihlerinde, ÇKP’nin ana medyası “Renmin Gazetesi” örneği pek nadir görülecek şekilde art arda “Partinin İki Toplantısında Alınan Kararları İyice Uygulamalıyız”, “Sosyal İstikrarı Sağlayan Temel İlkeleri Sıkı Bir Şekilde Tutmalıyız” ve “Aynı Düşüncede Birleşip Sağlam Bir Gelişim İçin Çalışmalıyız” başlıklı üç makale yayınladı.

2 Nisan tarihinde “Renmin Gazetesi”nde yayınlanan “Aynı Düşüncede Birleşip Sağlam Bir Gelişim İçin Çalışmalıyız” başlıklı başyazı içinde, “Parti şu anda söylentiler, farklı sesler ve gürültüler altında hassas bir dönemden geçmekte” dendi.

Wang Lijun’un Amerikan Konsolosluğu’na siyasi sığınma olayının ardından ortaya atılan, yurtdışındaki ‘dedikodular’ çoğunlukla doğrulandı ve bu dedikoduların yayınlanma hızı anakara Çin’deki devlete ait tüm medya kuruluşlarından daha hızlı gerçekleşti.

Bo Xilai’nın görevinden alınmasından sonra, anakara Çin’de ve yurtdışında söylentiler birden çoğaldı. Başlıca söylentiler: Jiang Zemin Grubundaki ana kişilerden biri olan Zhou Yongkang Bo Xilai’yi destekliyor, Çin Merkez Askeri Komisyonu tarafından silahlı polisin komuta yetkisi düzeltilecek, silahlı polis bir daha Siyasi ve Adli İşler Komitesi’nin (PLAC) emri altında hareket etmeyecek, Merkez Askeri Komisyonu tarafından bir daha Siyasi ve Adli İşler Komitesi’nin sosyal istikrar için silahlı polisi kullanma başvuruları kabul edilmeyecek, uzun zamandır silahlı polisin hem Askeri Komisyon hem de Siyasi ve Adli İşler Komitesi tarafından komuta edilmesi durumu değişecek. Diğer birtakım söylentiler ise şöyle: “Yakın zaman önce Pekin’de silah sesleri duyuldu, Pekin’in ana caddesi olan Changan Caddesinde özel polis araçları ve çevik kuvvet polisi görüldü, asker tarafından silahlı helikopterler Pekin üstünde devriye uçuşu gerçekleştirdi.” ÇKP’nin üst düzey askeri kademesi ile silahlı polis arasındaki çatışma ve Zhou Yongkang’ın “silahlı polis isyanı” karşısında sıkı önlemler alınmakta.

ABD başkentinde bulunan Çin uzmanı Shi Cangshan’a göre, ÇKP’nin 60 yıllık iktidarı boyunca, söylentilerin en fazla çıktığı dönemler Büyük Kültür Devrimi, 1976 yılı (Mao’nun öldüğü yıl), 1989 yılı ve içinde bulunduğumuz şu dönemdir. Her defasında ÇKP’nin içinde farklı görüşler ortaya çıkıyor, farklı gruplar birbiriyle çatışarak karmaşık bir sürece giriliyor ve ardından büyük bir değişim meydana geliyordu. Bay Shi Cangshan, “Siyasi söylentiler Komünist rejimin özelliklerinden biri, basın özgürlüğüne sahip ülkelerde büyük ölçüde siyasi dedikodunun çıkması imkânsızdır, çünkü medya farklı yollardan bilginin doğru veya yanlış olduğunu araştırıp ispat edebilir. Eğer sadece toplum arasında dedikodu yayılırsa, ÇKP fazla dikkat etmez. Şu anda önemli olan o dedikodular Parti içinde yayılıyor ve Parti içinde karmaşa yaratılmakta. Farklı bölgelerde çeşitli dedikodular çoğaldı ve durdurulamaz hale geldi” dedi.

ÇKP içerisinde birbiri ardına çatışmaların ortaya çıktığı bilgisi dışarı sızmakta

Global Times” gazetesinde, yurtiçi ve yurtdışındaki söylentilerin “siyasi entrika” olarak yayıldığı ve bu dedikoduların Parti ve ülkeye zarar veren ‘virüsler’ olduğu açıklandı ve bütün milletin kalkıp bu ‘virüsler’i durdurup temizlemeye çalışması gerektiği çağrısında bulunuldu. “Çin dedikodu cumhuriyeti olmaması gerekir, bu tür dedikodulara izin verilemez” dendi.

Haber yorumcusu Linda Fang’a göre, tarihi tecrübelerden yola çıkarak ÇKP’nin “Söylentiye Karşı Koymak” dediğinde ortaya çıkan dedikoduların yüzde 80 veya 90’ı gerçektir anlamına gelmektedir. Örneğin: 1976 yılında Mao Zedong ölmek üzereyken, anakara Çin’de birçok “dedikodu” ortaya çıktı; o dönemde ÇKP tüm Çin’de büyük ölçüde tutuklama gerçekleştirdi fakat daha sonra dedikoduların çoğunlukla gerçek olduğu ortaya çıktı. ÇKP’nin diğer bir ana medyası Xinhua web sitesi ise “Pekin’de büyük bir olay oldu” dedikodusuna karşı koymak yerine tam tersi “dedikodu”nun gerçek olduğunu kanıtladı ve Pekin’de gerçekten büyük bir olay olduğunu gösterdi.

Daha önce Çin’in Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde strateji uzmanı olarak görev yapan Qi Yanchen’e göre, Çin’de var olan sistem içerisinde bilgilerin şeffaf olmaması sözde dedikodulara yol açmıştır. “Biz de şunu fark ettik ki, Çin’deki iktidar kurumlarının dedikodulara karşı koyma hobisi var, onlar için bir alışkanlık oldu ve ortaya atılan her bir dedikoduya karşı koymak istiyorlar fakat daha sonra karşı koydukları dedikoduların çoğu doğrulanıyor.”

İnsan hakları avukatı Bay Zhang, Epoch Times gazetesi muhabirine verdiği bilgiye göre ÇKP’nin askeri kanadı veya üst düzeyi bu dedikodulara hemen karşı koymadılar, fakat bir hafta sonra birdenbire “Askeri araçlar Pekin’e girdi” dedikodularını bastırmaya başladılar, bu da tam olarak ÇKP’nin durmayan iç hesaplaşmalarını dışarı sızdırdı.

Orjinal Çince Haber

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.