Dinozorların Yok Oluşu Okyanus Tabakasının Değişmesini Takip Etmiş Olabilir

Antartika’da James Ross adasında ele geçirilen bir fosil kalıntısı (Thomas Tobin/University of Washington)

Yapılan yeni uluslar arası araştırmalara göre, Dinozorların sadece kitlesel bir yok oluş yaşamadığını, ayrıca buna  bir astreoidin de neden olduğu düşünülüyor.

 Thomas Tobin’in ortaya çıkardığı bulgular, bir çok okyanus organizmasının, dünyaya bir göktaşının düşmesinden önce volkanik bir patlama sonucu yok olduğunu gösteriyor.  Hindistan’da rastlanan volkanik püskürme kalıntıları, ilk önce volkanın yaydığı gazlarla ortamın ısısının  arttırdığını ve deniz canlıların yok olmasına neden olduğunu gösteriyor.

Çalışmayı yapan Thomas Tobin, Washington Üniversitesinde yaptığı basın açıklamasında “ Volkanik püskürmeler, göktaşının çarpmasından 300,000 ila 200,000 yıl arasında bir zaman önce meydana gelmiş ve 100,000 yıl sürmüş görünüyor” dedi.

Antartika’nın yanında bulunan Seymour Adasındaki fosiller üzerinde yapılan araştırmalarda da erken yok oluşun izlerine rastlandı. Bölge, mevcut olan süre içinde olması gerekenden çok daha kalın bir sediment tabakasına sahip.

Bu tabakalar fosillerin bulunduğu zaman ile ilgili daha detaylı bilgiler almaya olanak veriyor. Fosil örneklerinin tarihlerini belirlemek için dünyanın manyetik alanındaki tarih öncesi değişikliklerden yararlanılıyor.

Tobin, “Bu iki ayrı olay içinde bu bölgenin kanıt olacağını düşünüyorum” dedi. “Bu iki olayda birbirinden bağımsız olduğu için olanak dışı gibi görünüyor” diye ekledi.

İlk felakette birçok tür yok olurken henüz tam olarak ispatlanamamış göktaşının düşmesi olan ikinci olayın da hayatta kalmaya çalışan diğer türleri de yok ettiği düşünülüyor.

Volkanik patlamaların yüzeyde yaşayan salyangoz ve okyanustaki istiridye türlerini yok ettiği sanılıyor. Gök taşının düşmesiyle beraber diğer deniz türleri ve dinozorların da neslinin tükendiği düşünülüyor.

Tobin açıklamasında, “Bugün bir plajda, ilk olayda (volkanik püskürtmede) yok olan türlere kolaylıkla gruplar halinde rastlayabilirsiniz” sözlerine yer verdi.

Açıklaması yapılan rapor, 15 Eylül’de Paleoklimatoloji, Paleoekoloji ve Paleocoğrafya dergisinde yayınlanacak.

Orijinal İngilizce Metin

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.