Doğu ve Batı Mimarisinin Buluştuğu İlginç Nokta:Kaiping

Kaiping bölgesi Unesco’nun kültür mirasları arasındaki yerini almış bulunuyor. Bölgedeki yapılar doğu batı sentezi yapılarının ihtişamı ve ilginçliği ile göz kamaştırıyor.

Çok katlı savunma köy evleri doğu ve batı mimari biçimlerinin eşsiz bir kombinasyonunu oluşturuyor. Konutlar genel anlamda 3 kategoriden oluşuyor. İlk katerogiye girecek olan binalar birkaç aile tarafından yapılan ve geçici sığınma evleri olarak kullanılan binalardan oluşuyor.

İkinci kategori binalar zengin aileler tarafından yaptırılmış ve güçlendirilmiş yapıları ile dikkat çeken binalardan oluşuyor. Diğer binalar da gözetleme kuleleri olarak inşa edilmiş. Bu binalar karmaşık yapıları, dayanıklılıkları ve sentez yapıları ile çok ilginç bir doku oluşturuyor. Binaların çevre ile olan uyumları da çok dikkat çekici ve büyük bir ustalıkla inşa edilmişler. Savunma ve gözetleme kuleleri Ming hanedanlığı döneminden bu yana gelen gelenekleri yansıtıyor ve bölgenin karakteristik özelliklerinden birini gözler önüne seriyor.

Kaiping kentinin Tangkou kasabasının kuzeyindeki bir yamaçta bulunan Guxi Kulesi olarak da adlandırılan Fang Kulesi, 1920 yılında Zhaiqun ve Qiangya köylerindeki Fang soyundan gelen aileler tarafından inşa edilmiş. Çelik ve çimentodan yapılmış ve yaklaşık 19 metre olan beş katlı Guxi Kulesi’nin en üst katının mimarisi Batı tarzındadır. Kulede, zamanında Batı ülkelerinden ithal edilmiş jeneratör, takip ışığı ve tüfekler hâlâ korunmaktadır. Bölgedeki Fang soylularının, zamanında, Magang bölgesindeki haydutların kuzeyden saldırısını önlemek amacıyla kurduğu Guxi Kulesi, gözetleme ve savunma rolü oynamış.

Kaiping kentinin Chikan kasabasında bulunan ve Kaiping kentinin 6 kilometre doğusundaki Yinglong Kulesi ise, Kaiping kentindeki en eski kuledir. Bu kule, Çin’in Ming hanedanlığının imparatoru Jiajing döneminde Guan soyundan gelen bir aile tarafından inşa edilmiştir.

Chishui kasabasının Datong köyünün girişindeki Risheng ve Yiyun kuleleri de 1926 yılında, haydutların saldırısını önlemek amacıyla inşa edilmiştir. Yan yana duran iki kule, onlarca yıl hasar görmesine rağmen, bügüne kadar korunmuştur. İki kule, zamanında halkın can ve mal güvenliğinin korunması için önemli rol oynamıştır.

Shilu Kulesi ise, bugünkü Baihe kasabasının Houshan Köyü Komitesi’nin binasının bahçesinde bulunmaktadır. 1920’li yıllarda yapılan kule, Kaiping kentindeki ilk Köyler Komitesi ve Çin Komünist Partisi Komitesi’nin toplantılarına sık sık ev sahipliği yapmıştır. Üç katlı Shilu Kulesi’nin tepesi Avrupa mimari tarzındadır.

Kaynaklar:

http://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g298555-d457128-Reviews-Watchtowers_of_Kaiping-Guangzhou_Guangdong.html

http://turkish.cri.cn/1/2007/05/24/1@72082.htm

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.