Dünyanın En Gizemli Adası

Borneo, dünyanın en büyük adalarından birisi. Güneydoğu Asya’da bulunan bu ada, Malezya Endonezya ve Brunei tarafından paylaşılmış durumda. Bu devasa ada, ekvator kuşağında olduğundan dolayı, yıllık sıcaklık değişimleri fazla yaşanmıyor. Nüfusu yaklaşık 19 milyon olan ada, doğal özellikleri yönünden dünyanın en gizemli ve önemli yerlerinden birisi durumunda.

Borneo adası muazzam yağmur ormanları ile ünlü. Öyleki 130 milyon yıllık olan bu yağmur ormanları, Amazon ormanlarından 70 milyon yıl daha yaşlı. Fakat maalesef, son 60 yılda, bu ormanların neredeyse yarısı yok edilmiş. Bu muazzam ormanlarda hala keşfedilmemiş çok sayıda bitki ve hayvan türleri var.  Örneğin 3 milyon yarasaya ev sahipliği yapan ünlü Geyik mağarası bu gizemli adada bulunuyor.  Geçtiğimiz dönemde adada bir memeli ilk kez fotoğraflandı. Bu hayvanın kediden daha iri bir gövdesi, kızıl tüyleri ve kaslı bir kuyruğu olduğu görülüyor. Uzmanlar  bu duruma oldukça şaşırmış, çünkü yeni bir memeli bulmak çok nadir rastlanana bir durum.

Canlı çeşitliliği açısından büyük zenginliğe sahip olan adada, dünyanın en küçük fil türü yaşıyor örneğin. Uzunluğu 70 metreyi bulan Menggaris ağaçlarının ortasında ise 15 binden fazla bitki çeşidinin olduğu biliniyor ve bu sayı her geçen gün artıyor.  Uzun burunlu maymun, Borneo orangutanı, uçan yılanlar, boynuzgaga, cüce yalıçapkını, draco kertenkelesi, uçan dev sincap, atlas güvesi, fener böceği, gibi benzersiz türler de Borneo adasında bulunuyor.

Bu hayvanları görmek için çeşitli orman gezileri düzenleniyor. Adayı ziyaret eden gezginler bu canlıları ve yaşantılarını yakından görme fırsatını elde edebiliyorlar. Öyle ki tek başına gezen bazı gezginler orangutanlar ile kendi doğal ortamlarında saatlerce vakit geçirebiliyorlar.

Bu adanın yerlileri yüksek ağaçların üzerine inşa ettikleri ilginç evlerde yaşıyorlar. Bu evleri görenler bunun büyük bir deneyim olduğunu söylüyor ve şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar; ormanın derinliklerinde ve ağaçların tepelerinde yer alan bu evler yerlileri gece tehlikelerden ve vahşi hayvanlardan koruyor.

Adanın orta kesimlerine gitmek coğrafi koşullardan dolayı çok zor olduğu için orta kesimde yaşayan halk hala ilkel kalmış bir durumda. Bu insanlar yerden onlarca metre yükseklikte bulunan  ağaç evlerde yaşıyorlar.

Dünya doğal hayatı koruma vakfının raporuna göre, 1950 yılında Borneo’nun %90 ı yağmur ormanları ile kaplıyken bu oran günümüzde %50 nin altına düşmüş durumda. Bunun en önemli sebebi ise, yağ palmiyesi yetiştiriciliği.

130 milyon yaşa sahip olan dünyanın en eski yağmur ormanları palmiye yağı üretimi için her geçen gün biraz daha yok ediliyor

Bu palmiye yağları, adanın en önemli gelir kaynağı durumunda. O yüzden ormanlar yok edilerek, yağ palmiyeleri ekiliyor. Para için dünyanın en önemli yağmur ormanları katlediliyor maalesef. Uydu görüntüleri ise bu trajik değişimi gözler önüne seriyor. Ayrıca kerestecilik için yapılan ağaç kesimleri ve diğer tarım ürünlerini ekmek  için yapılan tahribatlar da ormanları yok ediyor.

Fotograf: http://www.designsigh.com/2009/04/borneo/

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.