Ev Ekmeği (ekşi mayalı ekmek)

Çocukluğumda ekmek evlerde yapılır , tepsilerle öte mahalledeki fırına götürülürdü . Bizim fırıncımız Mehmet Amca idi. Fırıncı Mehmet Amca sabahtan götürdüğümüz ekmeklerin genellikle öğleden sonra saat 4 – 4 buçuk gibi pişmiş olacağını ,ancak o zaman alabileceğimizi söylerdi. Ekmekleri fırından alıp eve gelene kadar o nefis kokusuna ,sıcacık görüntüsüne dayanamaz kenarlarından tırtıklardık.
Annem evde ekmek yoğururken onu izler, yardım ederdim. Her ekmek yaptığında bir avuç dolusu hamuru bir başka kaba alır , bu maya olacak derdi.
Ben de evde zaman zaman ekmek yaptım. Ancak hep hazır maya kullandım . Son zamanlarda sıkça ekşimayalı ekmeklerin güzelliğinden faydalarından bahsediliyordu. Biraz araştırınca aslında bunun bizim çocukluğumuz boyunca annemin evde yaptığı ,bizim ev ekmeği dediğimiz ekmek olduğunu anladım. Piyasada satılan hiçbir ekmekte bu tadı bulamıyordum.
Ben de özlediğim bu tadı tekrar bulabilmek için ev ekmeği yapmaya karar verdim.
Ekşi Mayalı Ekmeği ( Ev Ekmeğini) Nasıl Yaptım ?
Ev ekmeği yapmak için hazır maya kullanılmayacağından önce mayayı üretmek gerekiyor. Bunun için mümkün olduğunca en doğalından 1 bardak tam buğday ununu yine 1 bardak suyla yoğurup cıvık bir hamur yaptım.

Tertemiz , hatta steril bir kavanozun içine koydum. Ağzını kapatıp mutfakta kimsenin dokunmayacağı ama çok da soğuk olmayan bir yere koydum. 3 gün boyunca hiç dokunmadım.
4. gün kavanozu açtığımda ekşi bir koku geliyordu. Bu tam da istediğim bir şeydi. Çünkü maya olmuştu.
3 buçuk bardak tam buğday ununu bir kaba eleyerek koydum. Ortasına hazırladığım mayayı , bir tatlı kaşığı kadar tuz ve bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave ettim . İyice yoğurdum. Bu arada tam buğday unu yoğururken yapışıyor. Yarım bardak kadar beyaz unla hamuru topladım. Hamuru kabına geri koydum. Üzerine ıslak bir bez örttüm. 6-7 saat kadar mayalanması için bekledim.
Bu arada akşamın geç saati olduğu için mayalanmayı durdursun diye hamuru buz dolabına koydum . Ertesi sabah ekmek hamurunu dolaptan çıkardım. 15 dakika kadar yoğurdum. Sonra yağlayıp unladığım kalıba hamuru koydum. Yine üzerine ıslak bir bez örttüm. Yaklaşık bir 4 saat kadar daha mayalandıktan sonra hamur kabardı. Mayalanan hamurdan bir avuç kadarını kavanoza koydum . Annemin maya olacak dediği şeyi yaptım. Bir sonrakı ekmek için bu hamuru mayalanmanın durması için buzdolabına koydum. Tekrar ekmek yapacağım zaman bu mayayı oda sısına çıkarıp tekrar kullanabilirim.
Kalıbın içindeki hamura bıçakla şekil verdikten sonra 170 c de ısınmış fırına koydum. Yaklaşık 40 dakika kadar fırında pişti. İçinin piştiğinden emin olamadığım için üzerine folyo kapatıp ısısını 140 c ye düşürüp bir 10 dk kadar daha pişirdim.

Evin içini tıpkı çocukluğumdaki ekmek kokuları sarınca bu işi başardığımı anladım.
Ekmeği kalıptan çıkardım. Soğumasını zor bekledim. Şimdiye kadar ekmek diye ne yemişim ki….
Bundan sonra ekşi mayalı ekmeğe yani ev ekmeğine devam . Zaten bundan sonra her ekmek yaparken mayalanma süresi kısalacağı için bu kadar uzun sürmeyecek.
Üzerine tereyağı sürülmüş fırından yeni çıkmış bir dilim ev ekmeği mideyi geç terkedeceğinden tok kalma süresi uzuyor .