Faturalarımızdaki Kaçak Elektrik Bedelini Nerelere Ödüyoruz?

KAYIP KAÇAK BEDELİNİ NERELERE ÖDÜYORUZ?

TEDAŞ 585 bin kaçak elektirik kullanan kişi hakkında suç duyurusunda bulundu

Kamuoyunda son günlerde elektrik faturalarında yer alan kalemlerle tüketicilerden alınan kayıp kaçak bedeli tartışılıyor. TEDAŞ faturalarında yer alan ‘‘Sayaç okuma bedeli, kayıp- kaçak farkı, TRT payı’’ gibi kalemlerin faturalarda yer alması, kullandığı elektriği ödeyen abonelerden itirazlar gelmeye başlandı. Özellikle EPDK’nın ocak 2011’de aldığı kararla abonelerden alınmaya başlanan Kayıp-Kaçak bedeli kamuoyu vicdanında rahatsızlıklara yol açtı.

Elektriği kaçak olarak kullananların yol açtığı zarar olan ‘Kaçak bedeli’ ile elektrik hizmetinin dağıtımı sırasında oluşan kaybı karşılayan ‘Kayıp bedeli’nin telafisi amacıyla abonelerden %16 tutarındaki bir bedel faturalara eklenmekte ve tüketicilerden tahsil edilmektedir.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANAN İLLERİMİZ

En çok kaçak elektrik kullanan ilk beş ilimiz: % 72.66 ile Mardin; % 70.87 ile Şırnak; % 66.54 Batman; % 65.44 Diyarbakır; % 64.36 ile Hakkari gelmektedir.

Yine en az kaçak elektrik kullanan illerimiz ise % 3.43 ile Muğla; % 3.25 ile Çanakkale; % 2.89 ile Bilecik; % 2.13 ile Karabük; % 1.30 ile Denizli gelmektedir.

Bu sonuçlar zaten yıllardır bilinen bir Türkiye gerçeği. Yalnız dikkatimiz çeken bir ayrıntı da hiç kaçak kullanımın olmadığı Denizli gibi bir sanayi kentini nüfusu 955.000; en çok kaçağın olduğu Mardin’in nüfusu 150.000’dir. Sanayisi olmayan Mardin’in elektrik tüketimi (3.139.826.081kWh) Denizli’nin (1.449.236.586kWh)  iki katından bile fazla. Daha az kişi ile sanayi de kullanılmadan bu kadar elektrik nasıl tüketiliyor?

Diğer güneydoğu illerinin de listeyi takip ettiğini söylemeye gerek yok. Yine bu illerdeki resmi kurumların, okulların, askeri birliklerin ve lojmanların ödediği miktarı çıkardığımızda bu oran çok daha yüksek olmaktadır.

Kaçak elektrik kullanımında ki girişimcilik, teknik beceri ve zekasını vatandaşımız en üst seviyede kullanmış. Altında role bulunan fayansa dokununca devreye giren sistem yapmışlar. Ekip geldiğinde fayansa dokununca kaçak, ekip gittikten sonra dokunulunca yasal bağlantı devre dışı kalıyormuş. Fotoğraf ya da röntgen filminden bir parçayı, sayacın arka kısmından içeri geçirerek numaratörün ilerlemesini engelliyorlarmış. Başka bir yöntemde ise ampul sıkıştırılıp yanınca sayaçtan geçen enerji, gevşetilince kaçak kullanım hattı devreye giriyormuş. Yine sayacın üst kısmını matkapla delen bazı vatandaşlar ise bağladıkları iple toplu iğneyi sayacın içine sarkıtarak, sayaç içerisindeki klipsi devre dışı bırakıyorlarmış.

KAÇAK ELEKTRİĞİ NE YAPIYORLAR?

Peki kaçak elektriği ne yapıyorlar? Tespit edilmiş bazı kaçak kullanım yolları:

Köy evinde bulunan tandırın içerisine rezistans döşenerek ısıtılıyor ve tüm köyün ekmeği bu şekilde pişiriliyormuş. Yine akıllara izan bir yöntem.Kuyuya sistem kurup, suyu sürekli sıcak tutuluyormuş. Bir nevi yapay jeotermal  kaynak.

Başka bir köyde yapılan denetimde vatandaş duvarların içine döşediği rezistansla evini duvardan ısıtıyormuş. Vatandaş kesinlikle teknoloji ve yenilikleri takip ediyor.  İstanbul’daki milyon dolarlık akıllı evlerde oturanlardan ne eksiği var?

En sık karşılaşılan yöntemlerden birisi, bildiğiniz yaylı yatakları evin tavanına asıp elektrik veriyorlarmış. Ev sıcacık oluyormuş. Burada da teknoloji geleneksel yöntemlere uyarlanmış.

Tabii sadece kendilerini düşünmemişler.  Hatta abartıp hayvanlarının konforunu bile gözetmişler. Bu sistemi ahırlarına bile koymuşlar.

Tabii ki bütün bunların yanında elektrikle kullanılan aletlere rağbet çok fazla. Yemeklerin pişirilmesinden tutunda,su ısıtılmasında, yoğurt yapma, yumurta kaynatma makinesi gibi envai çeşit kullanılmakta.

Bir de işin kanuni boyutu var. Tedaş kaçak elektrik kullanan 585 bin kişi için suç duyurusında bulundu, TCK 142. maddeye göre kaçak elektrik kullananlara nitelikli hırsızlık deniyor ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası var.

İlgili Haberler:

Elektriğe Yüzde 9.57 Zam Yapıldı

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?

Güneş Enerjisi Üretimi İçin Düzenlemeler Tamamlandı

Yoksulluk Sınırı 3 Bin Liraya Yükseldi

Türkiye’de İki Yeni Rüzgar Enerjisi Santrali Daha Yapılacak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 ‘

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.