Hacettepe Üniversitesi’nde Türkiye’nin İkinci Yüz ve 4 Uzuv Nakli Gerçekleşti

Hacettepe Üniversitesi’nde İkinci Yüz Nakli Ve 4 Uzuv Nakli Gerçekleşti

 

Türkiye’de ilk kez geçen ay Antalya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen tam yüz nakli ve çift kol ve tek bacak naklinin ardından ikinci başarılı organ nakli de Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, düzenlediği basın toplantısıyla operasyonun detayları hakkında bilgi verdi. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, operasyona katılan doktorların da  hazır bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi.

Dün ameliyatın tamamlandığı tam yüz nakli ile çift kol ve bacak nakli yapılan iki hastanın tedavilerinin yoğun bakım ünitesinde devam ettiğini bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Çift kol ve bacak nakli yapılan hasta için gerekli olan A grubu RH+ kana ihtiyaç duyulduğunu, kan bağışlamak isteyenlerin Hacettepe Üniversitesi Kan Merkezi’ne başvurabileceğini basın toplantısı sırasında duyurdu. Rektör, psiko-sosyal açıdan desteğe ihtiyacı olan hastaların, organ nakli yapılan hasta haklarının korunacağını ve hastalar kendileri isterlerse basın önüne çıkarılacağını vurguladı.

54 Doktor ve 128 Sağlık Personeli Görev Aldı

Çift kol ve bacak operasyonuna 54 doktor, 128 sağlık personelinin katıldığını ve ameliyat sırasında hastaya   90 ünite kan ve 120 ünite plazma verildiğini ifade edildi.

Organların taşınması sırasında yere düşürülmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, ekipmanların taşınması sırasında bir takım aksaklıklar olduğunu bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için daha dikkatli olunması gerektiğini de ifade etti.

Uyutulan Hastalar İçin Önümüzdeki birkaç Gün Önemli Bir Süreç

Yoğun Bakım ünitesinde uyutulan organ nakli yapılan hastalar için şu anda hayati durumlarının stabil olduğu açıklandı.

Tuncer yaptığı açıklamada; 54 doktor ve 128 yardımcı sağlık personelinin desteğiyle sabahın erken saatlerine kadar süren operasyonun, mekanik bir operasyondan çok bir vücuda, neredeyse vücudun yarısından fazlasının o vücuda yabancı bir dokunun nakliyle ilgili, bir çok komplikasyon içeren bir yaklaşım olduğunu, bu nedenle kan ihtiyacından kalbin bu yeni dokuları kabul edebilecek bir kanı pompalaması problemine kadar bir çok problemi de beraberinde getirmekte olduğunu belirtti. Bu nedenle önümüzdeki birkaç günün son derece ciddi bir süreç olacağını da vurguladı.

Yüz naklinin Türkiye’de 2’inci, dünyada ise 22’inci olduğunu, 4 uzvun aynı anda naklinin ise dünyada ilk kez gerçekleştiğini vurguladı. Dünyada ilk olan uzuv naklinin tıp litaratürüne geçeceğini de ifade etti.

 Sağlık Bakanlığının organ nakliyle ilgili düzenlemeleri nedeniyle teşekkür eden Tuncer, sistemin kurulmasında bakanlığın titiz yaklaşımının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Operasyonu gerçekleştiren Mikrocerrahi ekibinin başı olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonsrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır, Sağlık Bakanlığı’nın merkezleri ruhsatlandırma tarihlerine göre sıranın kendilerinde olduğunu belirtti.

Nakiller için 3 ekibin çalıştığını; bir ekibin organları almak için İzmir’e gittiğini, diğer ekiplerin de hastaları hazırlamak için Ankara’da kaldığını, kendisinin uzuvları alan ekipte bulunduğunu belirtti. Önce yüz naklini yaptıklarını, daha sonra uzuvları nakleden ekibe katıldıklarını söyledi.

‘‘Hastalar ameliyattan sonra normal hayatlarına dönebilecekler mi?’’ diye bir soruya karşılık Nasır, uzuv ameliyatlarından sonra hastaların hayatları boyunca ağır ilaçlar kullanmak zorunda olduklarını, bunun için bu kişilere maksimum fonksiyonları vermek zorunda olduklarını belirtti. Ameliyattan önce detaylı bir onay formu imzalattıklarını, çok istekli olanları seçerek her ayrıntıya dikkat ettiklerini belirtti. Eğer her şey yolunda giderse 6 ay ile 1 yıl içerisinde hastayı normal hayata döndürebileceklerine dikkat çekti.

Ameliyatlardan 4 uzvu olmayan hastanın en zor transplantasyon vakalarından olduğunu, cerrahi olarak ameliyatın oldukça başarılı geçtiğini belitti.  Bu tür organ nakli ameliyatlarında belirli sürelerde riskler öngörüldüğünü anlatan Nasır, bütün bu dokuların atardamar ve toplardamardan beslendiğini, bu nedenle ilk bir haftada damarların tıkanması halinde başarısızlık yaşanabileceğini anlattı. Nasır, uzuv nakli yapılan hastanın sorun yaşaması halinde öncelikle kolların korunmasının amaçlandığını, bu durumda ayakların gözden çıkarılabileceğini söyledi.

 Uzuv nakli yapılan Şevket Çavdar’ın ağabeyi Mutlu Çavdar ile Nevşehir Yazıhüyük Belediye Başkanı olan dayısı Cengiz Çavdar, organ bağışı çağrısında bulundular. İzmir’de organ bağışı yapan aileye teşekkür ederek tanışmak istediklerini dile getirdiler.

Anahtar Kelimeler: Organ nakli, organ bağışı, Hacettepe üniversitesi, Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır, Prof. Dr. Murat Tuncer, yüz nakli, Şevket Çavdar

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.