Hong Kong Çin’den Ne Kadar Bağımsız?

Mike Clarke/Getty Images

Kültürel Gösterinin İptalinin Ardında Daha Büyük Entrikalar Görünüyor

Hong Kong hükümetinin bir gösteri grubundan önemli üyelerine vize vermeyi reddetmesi üzerine gösteri grubu Hong Kong’daki programını iptal etmek zorunda kaldı. Hong Kong’da ise yerel protestolar meydana geldi. Aynı zamanda analistler, Hong Kong Anakara Çin’den ne kadar özerk olduğu konusunda da sorgulamalara başladı.
New York’da kurulmuş ve geleneksel Çin kültürünü temsil eden “Shen Yun Sanat Gösterisi”, gösterileriyle Falun Gong uygulayıcılarının spiritüel disiplinini gururla övüyor. Gösteri, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP’nin) Çin’de bastırmaya çalıştıklarını özetliyor – şuan Hong Kong’da da olduğu gibi. Gösteri programına göre Şubat başlarında Hong Kong’a gelecekti, fakat bilet sahipleri geri ödeme için sırada bekleyecekler.

Yu Ying-Shi, Priceton Üniversitesi’nde emekli tarih profesörü ve Doğu Asya Çalışmaları profesörünün görüşüne göre; görünüşte, ÇKP(Çin Komünist Partisi) “bir ülke, iki sistem” prensibine göre hareket ediyor, ama kritik konularda hala Hong Kong’u kontrol ediyor.

Dr. Yu’ye göre, ÇKP Anakara Çin ve diğer özerk bölgelerde kendi etkisini genişletmek için çabalarını arttırıyor. Bunun için uluslararası Çin derneklerinin Çin kültürünü tanıtma bahanesini kullanarak Batı toplumundaki etkisini genişletmeye çalışıyor.

Yu’ye göre, ÇKP genç nesillerdeki milliyetçilik duygusunu uyandırarak denizaşırı ülkelerdeki Çinlilere vatanseverliğin ÇKP’ye sadakatli olmakla aynı değerde olduğunu öğretmeye çalışıyor. Bazı öğrenciler vicdanlarını kişisel gelişme ile değiş tokuş ediyor, bazılarıysa korkudan dolayı ÇKP’ye ayak uyduruyor.

“Bu ÇKP’den korkan denizaşırı Çinlilerin güvene ihtiyaçları var. ÇKP’nin güçlü gibi görünen yanlış imajına kanmasınlar. ” diyor Yu.

“ÇKP yaptığı yetki suistimalleri ve hak ihlallerinin Batı’da popüler olmadığının farkında, Marksizm ve Maoism’e destek hareketlerini canlandırmanın uygun olmadığının da farkında.”

2009 Ekim sonuna kadar, ÇKP 87 ülkede yaklaşık 280 Konfüçyüs Enstitüsü kurdu. ÇKP bunu Çin kültürü ve Çin dilini tanıtma amacıyla kurduğunu açıklarken, Dr.Yu ve diğer analistler bunun diğer ülkelerdeki politik ve akademik aktivitelerini sızdırmak amaçlı olduğuna inanmaktadır.

“Anakara Çin’de, ÇKP halka parti kültürünü aşılıyor ve gerçek geleneksel kültür yok oluyor. ÇKP’nin geleneksel kültürle herhangi bir bağlantının olduğuna kesinlikle inanmıyorum – o sadece geleneksel kültürü kullanıyor. ÇKP ne yaparsa yapsın, asıl amacı gücünü korumak ve herşey gücünü korumak için bir alet haline geliyor. ” diyor Yu.

İki yıl önce Çin’de etkili bir gazete olan Güney Haftalık’tan okuduğu bir haberden bahsediyor, bir Kanadalı sinolog, Konfüçyüs Enstitülerinin yalnızca istihbarat çalışmaları ile alakalı olduğu ile ilgili yakınmalarda bulunmuş.

İngilizce metin: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28992/

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.