Hong Kong Demokrasi Aktivisti’nin Anma Törenine Muhalif Girişimler

Hong Kong’un demokrasi ikonu aktivist Szeto Wah’ın yandaşları, anma törenine katılmak için hala giriş vizesi bekliyor. (Mike Clarke/AFP/Getty Images)

Uzun bir süredir Hong Kong’taki demokrasi yanlısı hareketlerin lideri olan Szeto Wah, geçtiğimiz haftalarda vefat etmesine rağmen, ölümünde bile hala Pekin yetkililerine zorluklar yaratmaya devam ediyor.

Hong Kong’un ikonu haline gelmiş demokrasi yanlısı Szeto Wah’ın yandaşları, hala Wah’ın anma törenlerine katılabilmek için giriş vizesi almaya yönelik girişimlerde bulunuyorlar. Tüm dünyadan Çin’li muhalifler, anma törenine katılmak için Hong Kong’a gitme girişimlerinde bulunurken, Çin Hükümeti ise tam tersi bir yol izleyerek girişlerine izin vermiyor. Çin’in en çok aranan mülteci aktivistlerinden biri olan Wang Dan’a giriş vizesi verilebirdi, fakat öyle görünüyor ki Pekin yetkilileri, Hong Kong yetkililerine bağlı olarak bu kararından vazgeçti.

Wang Dan, 1989 Demokrasi Harketi’nde öne çıkan öğrencilerden biriydi. Pekin’in “en çok aranan” 21 lider listesindeydi ve 1993’e kadar hapsedilmişti. Sağlık nedeniyle serbest bırakılmıştı ve sığınma hakkı verildiği Amerika’ya firar etmişti.

Dan gibi Hong Kong’a giriş için başvuruda bulunan birçok aktivist, 1989’da *Tiananmen Meydanı Olaylarında yer alması sebebiyle, komunist Çin’in kara listesinde yer alıyor.

Güney Çin Sabah Postası’nın 11 Ocak’taki haberine göre, Hong Kong ve Macau İdari İşler Ofisi Direktörü Wang Guangya, meseleyi Hong Kong Hükümeti’nin ele alması gerektiğini ve Özel İdari Bölge Hükümeti’nin bunu “iyi bir şekilde ele alacağını” belirtti.

Çin’e bağlı özel bir yönetim bölgesi olan Eski İngiliz Sömürgesi, tatsız bir durumun içinde. Eğer Dan ve diğer aktivistler giriş için kabul edilirse, muhtemelen Pekin’den şiddetli bir kınama ile karşı karşıya kalacak. Hong Kong girişleri reddettiği takdirde ise, şüphesiz ki global camiadan, demokratik özgürlüğe ve insan haklarına baskı kurdukları gerekçesiyle büyük tepkiler alacaktır.

Çin’de Hong Kong Yurtsever Demokratik Hareketleri Destekleme Birliği Başkan Yardımcısı Lee Cheuk-yan, Szeto Wah’ın kurduğu ve ölümüne kadar hizmet ettiği organizasyonun, Çin’e demokrasi getirmek adına yapıldığını söyleyerek pozitif bir sinyal verdi.

Wah’ın ölümünü takiben, Dan, Çin’in demokrasi ikonuna büyük saygılarını belirtirken, giriş izni verildiği takdirde basın açıklamaları yapmaktan kaçınacağının sözünü verdi.

Yüzbinlerce insan, Wah’ın anma törenlerine katılmak için bekliyor.

* Tiananmen Meydanı Olayları Tiananmen Katliamı olarak da bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti’nde 1989 yılında 15 Haziran – 4 Haziran arasında meydana gelen; öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşananları ifade eder. Protestocular tamamen farklı gruplardan geliyordu. Protestolara, Çin Komünist Partisi’nin yönetimi altındaki hükümetin siyasi yozlaşma içinde olduğunu ve baskıcı bir tutum takındığını düşünen aydınlardan, 1978’den bu yana ekonomik reformların fazla ileri gittiğini ve bunun sonucunda enflasyonun ve proletaryanın yaşamını tehdit eden işsizliğin arttığını düşünen şehirli işçilere ve üniversite öğrencisi sosyalistlere kadar değişen kesimlerden katılım oldu. Pekin’de protestolar Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı ve pek çok sivil yaşamını yitirdi. Ölü sayısı Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi kaynaklarına göre 200 – 300 arası, Çinli öğrenci örgütlerine ve Çin Kızılhaç’ına göre ise 2000 – 3000 arasındaydı.

İngilizce kaynak: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49208/

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.