Hong Konglu Milyarder Çin’den Kaçıyor

2013 yılından bu yana, Hong Konglu zengin işadamı Li Ka-Shing, Çin’deki tüm gayrimenkulünü sattı ve şimdi şirketlerini Cayman Adalarına taşıyor. (Fotoğraf : Philippe Lopez / AFP / Getty Images)
2013 yılından bu yana, Hong Konglu zengin işadamı Li Ka-Shing, Çin’deki tüm gayrimenkulünü sattı ve şimdi şirketlerini Cayman Adalarına taşıyor. (Fotoğraf : Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Hong Kong’da, şu an büyük bir servet güvenli limana çekiliyor… 2013 Forbes listesine göre dünyanın sekizinci zengin işadamı Li Ka-Shing, kaygılarından dolayı servetini Cayman Adalarına taşıyor. 86 yaşındaki işadamı 9 Ocak tarihinde bu kararını kamuoyuna açıkladı.

Hong Kong’un Cheung Kong Holding Grubu ve ünlü yatırım şirketi Hutchison Whampoa yakında Karayip vergi cennetine kayıtlı olacak. Uzmanlar, zengin işadamının Yuan’ın yakında düşeceğinden ve Yuan ağırlıklı varlıkların kayba uğrayacağından endişe duyduğu için bu kararı almış olabileceğini tahmin ediyor.

2013 yılından bu yana, ünlü milyarder mal satışları ile gazete manşetlerini süslemişti. Li, birçok prestijli proje de dahil olmak üzere Çin’de bulunan gayrimenkullerini satmış ve paraya çevirmişti. Şu ana kadar, toplam 70 milyar Yuan (8.75 milyar Euro) değerinde gayrimenkul sattığı belirtiliyor.

Ancak Mart 2014’te yaptığı açıklamada, Hong Kong’da bulunan yatırımlarını geri çekmeyeceğini belirtmişti. Kararını değiştirmesi herkesi şaşırttı. Medyaya yaptığı açıklamada “Bazı iş risklerini önlemek için kararımı değiştirdim” dedi.

Yatırım danışmanı ve FX uzmanı Huang Sheng “Li’nin bu hareketi, Çin ekonomisinin ne denli tehlikeli bir durumda olduğunun bir göstergesidir” yorumunda bulundu. Sheng’e göre Çin’de artık yüksek getiri elde etmek iyice zorlaştı. Sheng, krizden dolayı Yuan’ın bir düşüş yaşayabileceğini ve bu sebepten dolayı Yuan’a bağlı yatırımların risk oluşturduğunu söyledi.

Li Ka-Shing’in, milyarlık bir servete sahip olduğu için, iyice düşünmeden ve hesaplamadan hareket etmeyeceği tahmin ediliyor. Li, Çin’deki gayrimenkul satışları ile elde ettiği nakit ile Avrupa’da yatırım yapıyor. Bu da onun Yuan’a hiç güvenmediğinin en iyi göstergesi.

2014 yılında Çin ekonomisi daha da kötüleşti. Resmi büyüme rakamı henüz açıklanmadı ancak devlet hedefi olan yüzde 7,5’in altına olacağı tahmin ediliyor. 70’den fazla şehirde ev fiyatlarının düştüğü ve dolayısıyla yerel yönetimlerin gelirlerinin de azaldığı belirtiliyor. Yuan döviz piyasasında yüzde 3 değer kaybetti. Ham madde ve inşaat malzemelerinin (özellikle demir ve çimento) arzındaki artış dikkat çekiyor. Birçok yabancı yatırım şirketi Çin ile ilgili büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Çin merkez bankasının faiz oranlarını indirmesi ile dolar yükseldi ve sermayenin Çin dışına kaçmasına sebep oldu.

Ekonomik gidişattaki bu belirsizlik sebebiyle, birçok zengin işadamı Çin’deki yatırımlarını nakde çeviriyor ve yatırımlarını başka ülkelere kaydırıyor.

Cayman adaları başkenti George Town dünyanın beşinci büyük finans merkezi oldu. 2013 yılında toplam 200.000 şirket kaydoldu.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.