IMF’den Uyarı: Çin Ekonomisi Büyük Riskle Karşı Karşıya

Epoch Times muhabiri Qin Yu-fei tarafından

IMF, Çin ekonomisinin yavaşlaması yüzünden büyük risk ile karşı karşıya uyarısında bulundu. Resim: Peking’deki bir caddenin görüntüsü. (AFP)

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin ekonomisinin yavaşlamasının büyük risk ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Çin Başbakanı Wen Jia-bao bu ayın başında, istihdam sorununun git gide “ciddi”leşeceği ve ekonomik zorlukların büyük ihtimalle belli bir süre daha devam edeceği uyarısında bulundu. Çin şu anda sermaye artırımını hızlandırmasıyla ekonominin yavaşlama sorununu çözmeye çalışıyor, fakat IMF bundan kaygı duyduğunu açıkladı.

Amerikan ‘Bloomberg’ kanalının 25 Temmuz’daki haberine göre, IMF yıllık raporunda Renminbi’nin “orta derecede” gerçek değerinin altında paha biçilmiş olduğunu vurguladı, fakat raporda hangi alanlarda paha biçildiğinden bahsetmedi.

IMF yıllık raporunda tüketime destek verme çağrısı tam olarak Wen Jia-bao hükümetinin planladığı öncelikli hedef ile aynı. Wen Jia-bao ekonomik büyümenin 6 ay boyunca devamlı yavaşlamasını durdurmaya çare aramakta.

ÇKP’nin 10 senede bir gerçekleşen yetki devrine hazırlandığı bu kısa süreç içinde, Çinli yetkililer şimdiden banka faiz oranlarını iki kez indirme ve yatırımı arttırma açıklamasında bulundu.

IMF Çin bölgesi müdürü Markus Rodlauer geçen gün düzenlediği basın toplantısında, “Çin hükümeti ‘aracı’ durdurmayı bıraktı, fakat onlar hala tüm gücüyle gaza basamamış.” dedi. IMF’nin açıklaması yayınlanmadan önce 20 Temmuz’da, IMF yönetim kurulu tarafından Çin politikasının yıllık değerlendirmesi konusunda bir toplantı düzenlendi.

IMF, Çin ekonomisinin “yumuşak inişi” gerçekleştirmeye çalışıyor görünse de, bu amaca ulaşabilmek için ciddi problemlerle karşı karşıya kalacağını söyledi.

İhracat yavaşladı

İhracattaki büyümenin yavaşlamasıyla birlikte, Çin hükümeti Renminbi’nin devalüe etmeye izin verdi ve Renminbi’nin ABD Doları karşısındaki döviz kuru bu sene %1,4 düştü.

IMF’nin 24 Temmuz 24’da yayınlanan raporunda, Renminbi’nin şu andaki “orta derecede” gerçek değerinin altında paha biçilmesi 2011 yılındaki Renminbi’nin “ciddi derecede” gerçek değerinin altında paha biçilmesinden farklı olduğu ifade edildi. Raporda, “Çin’deki cari açık fazlası hızlı bir şekilde küçülüyor ve yakın zamanda etkili döviz kuru yükseliyor, bu durumda Renminbi’nin gerçek değerinin altında paha biçilmesinin oranı azalmış demektir.”

IMF’ye göre, Çin’in şu andaki cari açık fazlası 2007 yılındaki GDP’nin %10 seviyesinden geçen sene %3’e düştü.

 IMF’den uyarı: Çin ekonomisinde çok net riskler var

 IMF yönetim kurulu üyeleri, “Çin ekonomisinin adımları şimdiden yavaşladı ve aşağı düşme riski çok net.” uyarısında bulundular.

 Avrupa’daki borç krizi sırasında, Çin hükümetinin ihracatı sınırlaması, enflasyonu durdurması ve emlak fiyatlarındaki baskı politikaları yüzünden, Çin’deki iç talep sınırlanıyor ve Çin ekonomisi soğuyor. GDP yılın ikinci yarısında sadece %7,6 arttı ve bu rakam geçmiş üç sene içindeki en düşük artış oranıdır. Çin Merkez Bankası danışmanı Song Guo-qing, yılın üçüncü çeyreğindeki artış oranı büyük ihtimalle %7,4’e kadar düşeceği tahmininde bulundu.

 Wen Jia-bao’dan uyarı: İstihdam sorunu çok ciddi durumda

Wen Jia-bao bu ayın başında istihdam olanaklarının “çok ciddi” boyutta olduğunu ve ekonomik zorlukların belli bir süre daha devam edeceğini ve ekonominin düşüş baskısının hala ”çok büyük” olduğunu söyledi.

IMF geçen haftaki tahminini tekrarladı: Çin’in bu seneki GDP artışı %8 olacak. IMF’nin Nisan ayındaki tahmini ise %8,2 idi. Bu seneki enflasyon oranı ise %3 ile %3,5 arasında yükseleceği söylendi.

Çin hükümeti, bu seneki GDP artışının en azından %7,5 olacağından “emin” olduğunu açıkladı.

Çin hükümeti yatırımın arttırılmasıyla ekonomik büyümeyi canlandırmaya çalışıyor ve IMF bundan kaygılı

Çin hükümeti yatırımı arttırma yoluyla ekonomik büyümeyi canlandırmaya çalışıyor, fakat IMF yönetim kurulu üyeleri Çin’de dış talebin zayıflığı ve üretimin talepten fazla olması durumundan ve bu kadar büyük miktarda yatırımı arttırmanın yaratacağı olumsuz sonuçlardan endişeleniyor. IMF, Çin’deki iç yatırımın GDP’den %48,5 yüksek olduğunu görüyor.

IMF, “Çin’de tüketime dayalı büyüme yoluyla tekrar ekonomiyi dengeleme deformasyonunun acilen uygulanması gerektiğini” vurguladı. Wen Jia-bao, “İstikrarlı büyüme politikası”nı da ifade etti.

Çin’deki ikinci en büyük elektronik ürün toptancısı olan Gome Elektrik Ev Aletleri Holding Limited Şirketi, dün düzenlediği bir basın toplantısında, bu senenin ilk altı ayında zarar açıklayacağını ve ticaret açısından kâr etmediğini söyledi. Gome şirketi ve rakibi Su Ning Elektrikli Ev Aletleri Ltd. Şti. firması da geçen sene devlet sübvansiyonu aldı.

Finans sistemi geliştirilmeli ve banka mevduatları emlak piyasasından ayrılmalı

IMF’ye göre, Çin hükümeti, kriz yönetim çerçevesinin güçlendirmesi dâhilinde finans sistemini geliştirmek için, örneğin banka mevduatı garantisi kullanılması ve kredi riskinin kontrol edilmesi gibi politikaları yürürlüğe sokarak “büyük miktarda” iş yapması gerekmekte.

IMF yetkileri, Çin hükümetinin emlak piyasasını soğutmak için sarf ettikleri çabaları beğendiler ve aynı zamanda, “potansiyel emlak balonu yok edilmek için reformdan geçmesi, aile banka mevduatları emlak piyasasından ayrılıp başka finansal piyasaya yöneltilmesi gerekir.” Uyarısında bulundular.

Wen Jia-bao, “kararlı olarak” emlak fiyatlarını kontrol etmeye devam edeceğine yemin etti.

Orijinal Çince Metin

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.