Kafeinin Zararlarını Biliyor Muydunuz?

Epoch Times, New York
Epoch Times, New York

Çikolata, kahve, siyah çay ve enerji içecekleri bol miktarda kafein içerir. Uzmanlara göre, günde bir veya iki fincan siyah çayın veya kahvenin vücuda herhangi bir zararı yok; ayrıca küçük parça çikolata da zararsız.

Yani günlük 200-300 mg kafeinin vücuda zararlı olmadığı hatta bazı bilimsel çalışmalara göre faydalı olduğu belirtiliyor. Az miktarda kafein tüketiminin insan vücudunda adrenalin salgıladığı dolaysıyla sabahları içildiğinde kahvenin insana zindelik verdiği biliniyor.

Ayrıca, az miktarda tüketilen kahve veya çikolata insan vücudunda serotonin (mutluluk hormonu) salgılıyor. Özetle, dengeli kafein tüketiminin vücuda faydaları var.

Peki çok miktarda kafein tüketiminin vücudumuza zararları nelerdir?

Araştırmalar gösteriyor ki, çok miktarda kafein kalbin hızlı çalışmasına sebep oluyor ve kalbi olumsuz yönde etkiliyor.

Monster marka bol kafein içeren enerji içeceğinin 5 kişinin ölümüne sebep olduğu iddia ediliyor. Son vakada, 14 yaşındaki bir kız çocuğunun 2 kutu Monster içeceğini tükettikten sonra öldüğü belirtildi. Doktorlar, ölüm raporunda kafein zehirlenmesi kaynaklı kalp ritmi bozukluğunu sebep gösterdiler.

Kafeinin zararları sadece bununla sınırlı değil. Fazla kafein vücudu kurutuyor ve böbreklere zarar veriyor. Vücudu kuruttuğu için kabızlığı tetikliyor. Cildin de kurumasına sebep oluyor ve yaşlanmayı hızlandırıyor.

Kafein bağımlılık yapıyor. İnsan psikolojisi üzerinde de olumsuz etkileri var, kaygı ve korku sorunları olan insanların, özellikle depresyon hastalarının kafeinden uzak durması gerekiyor.

Erkeklerde sperm sayısını olumsuz yönde etkilerken, hamile kadınlarda erken doğum riskini artırıyor.

Hatta bazı uzmanlar kafeini yasal uyuşturucu olarak adlandırıyor. Özetle, bilinçsizce tüketilen kafeinin çok sayıda olumsuz etkileri olduğu bir gerçek.

Çok fazla kafein tüketildiğinde, bol bol su içmek çok önemli. Bu sayede vücudun kuruması önlenebilir.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.