Karagün;”Depresyon hastaları çözümü internet yerine psikologta arasın”

Fot:kouha.kocaeli.edu.tr

Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi’nde görev yapan Uzman Psikolog Elif Karagün, depresyonun çeşitli türlerinin olduğunu, her insanda farklı durumların görüldüğünü söyledi. Karagün, depresyon hastalarının çözümü internette aramak yerine psikologlara başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Yapılan araştırmalar, yaşam boyunca her 100 erkekten 10’unun, her 100 kadından ise 20’sinin depresyon geçirdiğini gösteriyor. Uzman Psikolog Elif Karagün, depresyonunun duygu-durum bozukluğu olduğunu, genelde karamsarlık ve çok ruhsal bir çöküntü olarak algılanabileceğini söyledi. Her karamsarlığın depresyon olmadığını ifade eden Karagün, bir insanın depresyona girmesinin 2 hafta gibi bir süreçte gerçekleşeceğini belirterek, her karamsarlıkta ‘depresyona girdim’ korkusunun yaşanmaması gerektiğini ifade etti. ‘Her şeyde her karamsarlığı depresyon olarak değerlendirmemeliyiz’ diyen Karagün, “Bir moral bozukluğu yaşanması durumunda bu noktada bizler için önemli olan, bu durumun ruh sağlığında ne kadar kriteri karşılayıp karşılamadığıdır. Mesela en az bir 2 hafta sürmesi gibi.” şeklinde konuştu.

Psikolog Karagün depresyonun çeşitli nedenlerinin olduğunu belirterek, “Yoğun beklentileri olan kişilerde görülebiliyor. Ailelerin, üniversite sınavına hazırlanan çocuklarından yüksek beklentileri bu anlamda sınava hazırlanan çocuklar üzerinde o beklentinin etkisiyle depresyona sebep olabiliyor. Bunların yanı sıra bireyin yaşadığı bir ilişki, bir ayrılık depresyonu tetikleyebiliyor. Bunun aslında biraz da bizim yaşam algılarımızla da alakalı olduğunu düşünüyorum.” diyerek görüşlerini aktardı.

Depresyonun belli başlı türlerinin olduğunu söyleyen Psikolog Karagün, “Majör’ depresyon türü çevresel faktörlere bağlı olmaksızın genetik alt yapı taşıyan depresyon türüdür. Maskeli depresyon türünde ise depresyon belirtilerini göstermeyip kendisini izliyor ancak kişide vücut ağrılarının ve başka şikâyetler ile görülebiliyor. ‘Retarde’ denilen tipte hareketlerde yavaşlıklar tespit edilirken, ‘ajite’ denilen tipte ise duygunun aşırı bir şekilde dışa yansımasının söz konusu oluyor.” diye konuştu.

Depresyona giren bir kişinin daha etkin, kısa vadeli, sağlıklı çözümler alınması adına internete girip uğraşı içerisine girmesi yerine bir uzmana gidip bir durum değerlendirmesi yapmasının daha doğru olacağını söyleyen Psikolog Karagün, depresyon tedavisinin mutlaka bir psikiyatrist artı psikolog destekli olmasının yararlı olacağını sözlerine ekledi

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.