Kilo Veremiyor Musunuz? “Karbonhidrat Bağımlısı” Olabilir Misiniz?

Hızlı bir enerji kaynağı olan karbonhidrat açlık hissedilmesi anında çoğumuzun aşerdiği bir besin kaynağıdır. Kandaki şeker oranın düşmesiyle açlık sinyali alan çoğu kimse karbonhidrat bakımından zengin besinler olan makarna, pirinç, bulgur, pasta, ekmek, çikolata, kraker, dondurma, patates, patlamış mısır gibi besinlere yönelmeyi alışkanlık haline getirmiştir. Böylelikle aslında farkında olmadan karbonhidrat bağımlılığına yakalanmışızdır birçoğumuz..

Peki karbonhidrat bağımlılığının ne gibi olumsuz etkileri olabilir? Karbonhidrat içeriği yüksek besinler tüketildiğinde, insülin hormonu aşırı salgılanır, bu da vücudun işleyişinde bir denge sorununa sebep olur. İnsülin hormonu şeker, nişasta gibi besinleri enerjiye çevirir, vücuda yemek yemesi için ve fazla olanın yağ olarak depolanması için sinyal verir. Karbonhidrat tüketildiğinde ise aşırı salgılanan insülin ile fazla ve sık yeme güdüsü harekete geçer ve alınan besinin yağ olarak depolanması için vücut hazır duruma geçer! Çok fazla yükselen insülinin ardından birden bire kan şekeri düşer. Denge bozulmuş olur. Bu da genellikle daha fazla yemek yeme isteği ve daha fazla karbonhidrat aşermeye sebep olur. Böylelikle bir kısır döngüye girilir. Karbonhidrat yedikçe daha fazla karbonhidrat ister vücut. Bu tehlikeli bir bağımlılıktır aslında. Zaman içinde bu şekilde beslenen kişiler insüline dirençli hale gelir. İnsülin enerjinin hücrelere girmesini sağlayamaz hale gelir. Kan şekeri kaslara, sinir sistemine, organlara kolay giremediği için yiyeceklerden gelen enerjinin çoğu yağ hücrelerine yönelir ve kolaylıkla kilo alınmaya başlanır. Zamanla yağ hücreleri de kendilerini enerjiye kapatabilir bunun sonucunda da Şeker Hastalığı (Diyabet) ortaya çıkar.

Protein ağırlıklı beslenmek bu soruna çözüm getirebilir. Protein daha uzun süreli enerji sağlar ve kan şekerini dengeler. Aşermeleri dengeli bir düzeyde tutar. Böylece karbonhidratlı yüyecekler tüketildiğinde ani yükselen ve ardından ani düşen kan şekerinin sebep olduğu şiddetli enerji isteğinin önüne geçilmiş olur.

Tatlı tüketecekseniz protein içerikli besinlerin alınmasının ardından küçük bir porsiyon tüketmeye özen gösterin. Boş bir mide ile tatlı tüketilirse düşük kan şekerine dolayısıyla da daha fazla şeker tüketim isteğine sebep olursunuz.

Yanınızda her zaman fındık, fıstık, ceviz, kuru kayısı gibi protein içerikli atıştırmalıklar taşıyın. Enerji düzeyiniz düştüğünde bu tip protein içerikli besinler enerjinizi yükseltmeniz açısından çok uygundur.

Yeterli miktarda uyuyun. Bedeniniz ve beyniniz iyi dinlendiğinde, genellikle karbonhidrat aşermeleri de azalır.

Yoruma kapalı.