Karşılıksız Çek Cezasındaki Hapis Cezaları Kalkıyor

Karşılıksız çek cezasıdaki hapis cezaları kalkıyor

Karşılıksız çek cezası yüzünden hapishanelerde yatan yaklaşık 1400 civarında hükümlü serbest kalacak.

Karşılıksız çek cezasındaki  hapis cezasını kaldırarak bunun yerine 10 yıllık çek kullanmama yasağı getiren kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.
Karşılıksız çek cezası yüzünden hapishanelerde yatan yaklaşık 1400 civarında hükümlü serbest kalacak.
Yeni Çek Kanunu’na göre; karşılıksız çek kullanana  çek cezası olarak hapis değil para cezası verilecek. Çek borcunu faiziyle ödeyene dava açılamayacak, mahkum edilenler ise serbest kalacak
Karşılıksız  çek yasasıyla ilgili mağduriyetler sona eriyor. Yasa, karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırırken, borcunu ödeyenler için de dava açılmasının önünü kapatıyor. Borcunu ödeyenler mahkum olsa bile serbest kalacak

Karşılıksız çek kesenler para cezasını öderse, daha önceden benzer bir suç işlemiş olsa bile hapse girmeyecek. Çekin karşılığını faiziyle yatıranlar hakkında dava açılmayacak. Mahkumiyet hükmü verilmişse mahkeme bütün sonuçlarını ortadan kaldıracak. Ama çek kullanma yasağı uygulanacak. Bu kurala uymayanlar da 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

Karşılıksız çek verenler 150 bin lira para olarak çek  cezasını ödeyecek. Çekin miktarı 150 bin liradan fazla ise verilen ceza da en az çek bedeli kadar olacak.

Çek karşılıksız çıkarsa, çek hesabı açan banka, alacaklıya her çek yaprağı için 474 lira ödeyecek. Bankalar, çek hesabı isteyenleri ayrıntılı incelemeye tabi tutacak.

Bankalar çekin karşılığını zamanında ödemezse, her gün için binde 3 faiz ödeyecek. Çeklerin süresinde ödenmesini sağlayacak bir sistem oluşturulacak ve çekler elektronik ortam üzerinden işleme konulabilecek.

Çekler ikiye ayrılıyor: Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte çekler, tacir ve tacir olmayan kişilerin çekleri olmak üzere ikiye ayrılacak.

Kredi kartı borçluları gibi karşılıksız çek verenler de kara listeye alınacak. Çek cezası kullanma yasağına giren  kişiler Merkez Bankası tarafından listelenecek.Karşılıksız çek cezasına girenler    yine Merkez Bankası tarafından internetten teşhir edilecek.

2 Yorum
  1. muro diyor

    eski habermi bu acıklarmısınız

  2. Bora Akdeniz diyor

    evet 14 ocak 2011 tarihli bir yazı

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.