Louis Braille – Körler Alfabesinin Muciti

Körler Alfabesi Nasıl Ortaya Çıktı

Fransız mucit Louis Braille / Vikipedi

Kendisi de görme engelli olan Louis Braille (d. 4 Ocak 1809 – ö. 6 Ocak 1852), dünya çapında görme engellilerin okuma ve yazma için kullandığı körler alfabesinin sistemini icat etti.

Braille Alfabesi, 1’den 6’ya kadar belli bir düzen içinde sıralanmış kabartmalı noktaları parmaklarla üstünden geçerek okunur. Özel karakterler içeren Asya dilleri dışında hemen hemen her dile uyarlanmıştır.

Braille sistemi aslında Charles Barbier’in Napolyon’un talebi doğrultusunda, askerlerin gece karanlığında ışık olmaksızın anlaşmalarını sağlamak için geliştirdiği sisteme dayanır. Barbier’in sistemi çok karışık ve öğrenilmesi zordu bu nedenle askeriye tarafından da reddedilmişti.

1821 yılında Charles Barbier Paris Millî Enstitüsü’nin körler bölümünü ziyaret etti ve Louis Braille ile tanıştı. Braille, Barbier’in en büyük hatâsının, alfabesinin sahip olduğu temsilî harflerin insanın parmağını hareket ettirmedikçe anlaşılamaması olduğunu söyledi ve bu yüzden sembolden bir diğerine hızlıca geçilemiyordu. Kendisinin değişikliği, kör alfabesinde devrim yapan 6’lı nokta sistemiydi.

Braille aydın ve yaratıcı bir öğrenciydi, ve org çalardı. Ülkesi Fransa’nın her yerindeki kiliselerde org çaldı.

Braille Alfabesinde Louis Braille

 

 

Diğer haberlerimiz için tıklayınız..

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.