Madımak Olayı

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Otel’de çıkarılan yangında halk tarafından 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının ateşe verilmesi

1 Temmuz’da Pir Sultan Abdal Şenlikleri’nin açılışı vardı. Aydınlar, sanatçılar, şairler, düşünürler bu 4 günlük şenliğe kitaplarını imzalamak, söyleşilere katılmak için gitmişlerdi.

Katliamdan 2 gün önce dağıtılan bir bildiri, 2 Temmuz’un habercisi gibiydi. Bildiride Aydınlık gazetesinde yayımlanan Salman Rüşdi’nin “Şeytan Ayetleri” kitabından bahsedilmiş, Aziz Nesin hedef gösterilmişti.
Dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin, halk tarafından ağır şekilde eleştirilmiş, Nesin için “Şehirde adeta müslümanlarla alay edercesine gezebilmektedir.” denmişti.

2 Temmuz 1993 Madımak Olayı

Pir Sultan Abdal Kültür Şenlikleri’ne katılmak için Sivas’a gelen aydınlar 1-2 Temmuz tarihinde Madımak Otel’de kalacaktı. İlk olay, etkinliğin yapılacağı tarih 2 Temmuz’da gerçekleşti. Paşa ve Meydan camiilerinde çıkan gruplar önce etkinliklerin yapıldığı Kültür Merkezi’ne ulaşarak, bir gün önce dikilen anıtı tahrip etti. Kültür Merkezi içinde çıkan taşlı, sopalı çatışma polis tarafından önlendi.

Ekip hızını alamadı ve 10 kişilik saldırgan grup haline geldi. Kültür Merkezi’nden ayrılarak Sivas Hükümet Meydanı’na geldiler ve Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başladılar. Ardından Madımak Oteli’ne geldiler. Grubun nüfus sayısı akşam saatlerinde yirmi bine ulaşmıştı.

Bu aşırı islamcı kitle, şenlikleri yaptırmamak için ayaklandı, “Cumhuriyet gidecek, şeriat gelecek- Şeriat gelecek, zulüm bitecek”, “Sivas laiklere mezar olacak” şeklinde sloganlar atıldı.

Herşey yavaş yavaş çığrından çıkmaya başladı. Etraftaki arabalar yakılmış, ozanların heykeli kül edilmiş ve sonunda oteli yakmaya başlamışlardı. Kameralar, arkadaşlarını “yak, yak, yak” diye gaza getirenlerin sözlerini kaydediyordu. Çıkan yangın için “Cehennem ateşi işte” cümleleri sarf ediliyordu. Göz göre göre çıkartılan yangın sonunda artık bir katliam yaşanıyordu. Ve hala ne büyük bir polis ekibi ne bir itfaiye ne de bir destek geliyordu.

2’si otel görevlisi, 33’ü aydın olmak üzere 35 kişi yaşamını yitirdi. Polis kayıtlarına göre olaylara 15.000 kişi katıldı ve bunlardan sadece 123’ü kesin ceza aldı. Adalet Bakanlığı verilerine göre hala devam eden Sivas Katliamı davasında 27 kişi ceza evinde bulunuyor. Sivas Katliamı davası 20 yılın ardından zaman aşımı gerekçesiyle kapatıldı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.