Marmara Depremi 2014’te Mi Gerçekleşecek?

Düzce Depremi (deprem.gov.tr)

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara Olası Marmara Depremi İçin 2014 Yılını Öngördü

Kandilli Rasathanesi eski müdürü ve halen AHDER (Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği) Onursal Başkanı olanProf. Dr. Ahmet Mete Işıkara olasılıklardan yola çıkarak yaptığı hesaplamaya göre beklenen  Marmara Depremi’nin 2014 yılında olabileceğini öngördü. Işıkara, ‘‘Marmara’da bir deprem tehlikesi var. Bir öngörüm var. İşte o zaman İstanbul, depremi yaşayacak. 1900’den önceki verileri de alarak bu olasılık dağılımını uyguladığınız zaman karşıma çıkan manzara şu:2014”dedi.

Işıkara ulaşmış olduğu Marmara Depremi’nin olma olasılığının olduğu 2014 yılını nasıl hesapladığını şu şekilde açıkladı:

“Sözlerimi  iyi okumak lazım. Marmara’da hem aletsel, hem de tarihsel dönemde olan 9-10 şiddetindeki depremlere uyarlanan bir matematiksel olasılık fonksiyonu ile ulaştım. Büyük depremler ve büyük depremler arasında olan zaman aralıklarını bu fonksiyona uyarladığımız zaman 2014 yılının olma olasılığının en yüksek olduğu noktayı gösteriyor. Olma olasılığı ne kadar var ise olmama olasılığı da o kadar var. Bazen beyanlar yanlış algılanıyor. Ben bir uyarı yapmak istiyorum. Bu yöntem bilim dışı değildir, bu formül matematikseldir. Ben kafamdan uydurmuyorum. Bu fonsiyondan yararlanarak Japonya’da da uygulanmıştır. Bu bir uyarıdır, bizim bu depreme hazırlanmamız lazım. Kimseyi tedirgin etme derdim yok, ben uyarıyorum. 2014 fonsiyonunun artı eksisi var, ben ifade etmedim bunu. ‘Olabilir de, olmayabilir de’ diye beyan ettim. Olmazsa da şaşırmam. İnşaat firmasının ‘İsthanbul evleri’nin reklamında oynadım. İstanbul Beylikdüzü’nde dört dörtlük bir site yaptık, bu siteyi yaparken diğer inşaat firmalarına da örnek olmasını istediğim bir proje oldu. Yapı denetim sistemini biz seçtik, bunu bizim seçmemiz, Şehircilik Bakanlığı’na ışık tuttu. İnşaat yapanların seçtiği yapı denetim şirketleri inşaata gitmeden denetletiyor, imzalatıyorlardı. Biz bunu değiştirdik.’’

 Deprem uzmanları ise Işıkara’nın tahminini bilimsellikten uzak ‘falcılık’ olarak nitelendirdi.

Yar. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Işıkara’nın Tahmini ‘Falcılık’ Olur

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Işıkara’nın Marmara’da olabilecek büyük depremin 2014 yılında olabileceği ile ilgili öngörüsü için bu tar tahminler yapmanın doğru olmadığını, hocanın söyleyiş tarzının yanlış olduğunu, o bölgedeki insanların bu durumdan çok etkilendiklerini belirttiği konuşmasını ‘‘Marmara ile ilgili bu kadar net şey varsa bizlere de anlatsın, bilimsel olarak biz de destekleyelim, çalışmalara katılalım. Işıkara Hoca’nın 2014 demesinin bir bilimsel dayanağı yok. Doğru söylem ‘tehlikenin olduğunu’ söylemektir, ama çizgiyi aşmamak lazım. Depremlere istatistik öğretilmez. Deprem uzmanları bilimsel olarak riskleri ve tehlikeyi her zaman söylenmeli ama tarih söylemek falcılık olur.” Diye sürdürdü.

 İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Okan Tüysüz: Bilim adamı riski gösterir

İstatistik kullanarak hangi sıklıkla deprem olabileceğinin tahmin edilebileceğini söyleyerek, ‘‘En son 1755-1894 İstanbul’un iki büyük depremi bunlardan, itibaren geçen zamana bağlı olarak gelecekte ne zaman deprem olabilir bunu söyleyebilirsiniz ama doğa hiçbir zaman düzenli davranmaz, bir fay 250 senede bir deprem üretir, ama bu 150 ile 600 yıl arasında değişir. Ortalaması 250 senedir.’’ dedi.Tüysüz, geleceğe yönelik tarih vermenin mümkün olmadığını ve tarih vermeyi doğru ve güvenilir bulmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Vatan Gazetesi

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.