MİT Müsteşarı Hakan Fidan İçin Özel Yetkili Savcıların Yetkisi Kısıtlanıyor

MİT Müsteşarı Hakan Fidan İçin Özel Yetkili Savcıların Yetkisi Kısıtlanıyor

MİT Müsteşarı Hakan Fidan

KCK soruşturması kapsamında özel yetkili savcılığın MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Eski MİT Başkanı Emre Taner, MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve iki MİT çalışanın ifadeye çağrılmıştı. MİT Hukuk Müşavirliği ise görev ve yetki yönünden dün itirazda bulunmuştu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 MİT’çi dün savcılığın çağrısına rağmen ifade vermeye gitmediler.

Ancak savcılık bu sabah Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na   MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifade vermesi için talimat gönderirken, diğer 4 isim hakkında ise yakalama kararı çıkartıldı.

Adliye kaynaklarından alınan bilgiye göre MİT Müşavirliğinin dün gönderdiği talebi değerlendirmeye alınmadı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve diğer isimler ile ilgili soruşturma yürütme yetkisinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda olduğunu değerlendiren savcılık yetkilileri, şüpheliler hakkında talimat ve yakalama kararı çıkartılması ile MİT’ten gelen taleplerin hükmünün kalmadığını belirtti.

 Hükümet Harekete Geçti

Hükümet yapılan açıklamalarla MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın PKK-Oslo Görüşmeleri’ni Başbakan tarafından özel görevlendirilerek yapıldığı ve Hakan Fidan’ın arkasında olduğunu belirtmişti. Bugün AKP Isparta Milletvekili Recep Özel, Mit mensuplarının veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan   tarafından görevlendirilen kişiler hakkında yapılacak soruşturmalar için Başbakan’dan alınan iznin Özel Yetkili Mahkemelerin yetki alanına giren suçları da kapsayacak şekilde genişletilmesi için kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlığı’na Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni sundu.

Teklif, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 26. maddesini başlığı ile birlikte değiştiriyor.

Buna göre ‘Soruşturma İzni’ başlıklı maddeye göre, ‘‘MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da Ceza Muhakemesi Kanununun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin (Özel Yetkili Mahkemeler) görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla, haklarında soruşturma yapılması  durumunda da Başbakan’ın iznine bağlı olacak.’’ İfadesi eklenecek.

Kanun teklifi Salı günü TBMM Anayasa  komisyonundan geçmesi ve Perşembe günü de Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulması bekleniyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın bu süreci bekleyeceği öngörülüyor.

 Anahtar Kelimeler: Hakan Fidan, MİT Müsteşarı, TBMM Anayasa Komisyonu

.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.