Orta Vadeli Program Açıklandı

Fotoğraf: İHA
Fotoğraf: İHA

Hükümetin ekonomi ile ilgili Orta Vadeli Programı (OVP) açıklandı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enflasyon ile mücadeleye devam edeceklerini belirtti ve “Geçen yıl cari açığı birinci sıraya yazmıştık, bu yıl enflasyonu birinci sıraya çekiyoruz” dedi.

Büyüme tahminleri düştü

Babacan, bu yıl büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 3,3’e çektiklerini açıkladı. 2015 büyüme tahmini ise yüzde 5’ten yüzde 4’e düşürüldü. 2016 ve 2017 yılı büyüme tahminleri yüzde 5 olarak açıklandı.

Enflasyon Tahmini %5,3’ten %9,4’e yükseldi

Geçen yılki OVP’de enflasyon tahmini 2014 için yüzde 5,3 iken yüzde 9,4’e yükseltildi. Başbakan Yardımcısı, enflasyonun 2015 sonunda yüzde 6,3, 2016 ve 2017’de yüzde 5 olarak tahmin ettiklerini açıkladı.

Babacan, Başbakanlık binasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte 3 yıllık yenilenmiş Orta Vadeli Program hakkında bir basın toplantısı düzenledi ve ardından soruları yanıtladı.

“2023 yılı hedeflerinde değişiklik yok”

Babacan, 2023 yılı için koyulan 500 milyar dolar ihracat ve 2 trilyon dolar milli gelir hedeflerinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti ve “2023 hedeflerimizin iddialı ve hala ulaşılabilir hedefler olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında buldu.

Babacan, dünya ekonomisindeki toparlanma, bölgesel problemlerin çözüm yoluna girmesiyle beraber ciddi bir hamlenin başlayacağına inandıklarını belirtti.

Son günlerde yaşanan olaylar ile ilgili Babacan, tüm vatandaşların Türkiye’deki huzur ve istikrara sahip çıkması gerektiğini de vurguladı.

Türk Lirasının değer kaybetmesinin enflasyona bir geçişgenlik etkisi olduğunun bir gerçek olduğunu belirten Babacan, özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarının artışının çok yüksek olduğunu belirtti. Babacan, “Gıda arz güvenliği ile ilgili bir komite kurulmasının kararını aldık. Burada tarımsal destek politikalarından tutun da dış ticaret politikalarına kadar, kota, gümrük uygulamalarına kadar pek çok alanı içeren çalışmaları bu komite yapacak” dedi.

“Savunma ve güvenlik harcamalarında artış öngörülmüyor”

Maliye Bakanı, Mehmet Şimşek ise 2015 yılında en büyük harcama kaleminin yine eğitim olacağını, ardından da sağlığın geleceğini ifade etti. Savunma ve güvenlik harcamalarında özel bir artış öngörmediklerini belirten Bakan Şimşek, “Bu sene iki seçime, 17 Aralık sürecine ve jeopolitik gerginliklere rağmen gördüğünüz gibi bütçe hedeflerini rahat bir şekilde tutturuyoruz. IMF’nin vurguladığı hususlara biz de katılıyoruz. Türkiye’ni hem tasarrufları artırması gerekiyor hem de özellikle kamu maliyesi ile cari harcamaları, özellikle idari harcamaları kontrol altına alması gerekiyor. 2015 yılı için öngörülerimize bakarsanız biz vergi gelirlerine de yüzde 10.7’lik bir artış öngöreceğiz, faiz dışı harcamalarındaki artışı yüzde 5.1 ile sınırlı tutacağız. En önemli reform alanlarından birisi kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi çok önemli” diye konuştu.

2015 yılı özelleştirme geliri: 8.7 milyar lira

Türkiye’nin önümüzdeki birkaç yıl içinde 4-5 milyar dolarlık bir özelleştirme gelirini garanti altına aldığını açıklayan Bakan Şimşek, “2014 yılı için 6.8 milyar liralık özelleştirme geliri öngörümüz vardı. 2015 yılında 8.7 milyar lira, 2016 yılında 6 milyar 791 milyon liralık bir gelir öngörüsü söz konusu” dedi.

2015 yılında kamuya 74 bin personel alımı yapılacağını söyleyen Bakan Şimşek, “Biz 2014 yılı bütçesini yaparken toplam 74 bin alım öngörmüştük. Sadece ilave öğretmen alımı nedeniyle yılı muhtemelen 104 bin civarında kapatacağız. 2015 yılında 74 binlik bir hedefimiz söz konusu. Zaten öğretmen noktasında açığı da önemli ölçüde kapatıyoruz” şeklinde konuştu.

2020’den önce yerli otomobil markası hedefi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlık yaptığı dönemde Türkiye’nin yerli otomobil üretmesi gerektiğine yönelik hedefin en önemli çalışma alanlarından birisi olduğunu ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise “Türkiye içten yanmalı motor teknolojisine dayalı, yani konvansiyonel otomobilde bence treni kaçırdı. Geleceğin teknolojisi olarak baktığımız elektrikli otomobiller, hibrit modeli üzerinde yoğun bir çalışma yapıyoruz. Bazı olumlu gelişmelerde kaydetmeye başladık. 3 aşamalı bir çalışmamız var, şuanda mimarisini oluşturuyoruz. 2020’den önce hem Türkiye’nin hem de dünyanın yollarında bir yerli otomobil markasını görmeyi istiyoruz, tüm çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık” açıklamasında bulundu.

Suriyelilere iş imkanı

Suriye ve Irak’tan büyük çoğunluğu göç şeklinde gelen misafirlere kendilerini tanımlayacak bir kimlik verileceğini ve açık işler dikkate alınarak istihdamlarının gerçekleştirileceğini açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Ağırlıklı olarak Suriye’den gelen 1,5 milyonun üzerindeki vatandaşın Türkiye’de çalışma izinleri ile ilgili bir pasaport veya oturma izinleri söz konusuysa bunlara çalışma izni verilmesinde bir sıkıntı yaşanmamakta. Ama büyük çoğunluğu bir göç şeklinde sınıra dayanarak içeri alındıkları için bundan mahrum olmalarından dolayı bir Göç Yasası Mecliste yasalaştı. Bu yasa çerçevesinde ikinci bir mevzuat şu anda yayınlanmak üzere. Bu çerçevede tüm izin ve bu konudaki mevzuat Çalışma Bakanlığına devrediliyor. Suriye’den gelen misafirlerimize kendilerini tanımlayacak bir kimlik yasa çerçevesinde verilecek. Türkiye’deki açık işler dikkate alınarak bunların istihdamları bir ölçüde gerçekleşmiş olacak” diye konuştu.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.