Pembe Şehir: Jaipur

PRAKASH SINGH Getty Images

Jaipur Hindistan’ın ilginç bir şehri.  Rajatshan bölgesinde bulunuyor. Bu şehrin ilginç ve göz kamaştırıcı bir mimari yapısı var. İsmi, kurucusu Mihrace II. Jai Singh’ten geliyor. Kendisi o dönem astronomi ile ilgilenmiş ve bu alanda eserler yaratmış bir kişi.

Şehrin içindeki bütün binalar pembe renkli. Bu yüzden de Pink City olarak isimlendiriliyor. Şehirdeki yeni binalar da pembeye boyanmış ve fantastik bir görüntü ortaya çıkmış. Şehri görenler Jaipur’un geceleri bile pespembe göründüğünü ve masallar diyarını andırıyor olduğunu söylüyor. Caddelerinde fil arabaları, deve arabaları ve maymunlar dolaşan Jaipur, Agra’dan sonra Hindistan’ın en çok turist çeken bölgesi. Bu şehir Rajatshan bölgesinin merkezi durumunda.

PRAKASH SINGH/ Getty Images

Jaipur değerli taşlar konusunda da çok ünlü. Dünya çapında bi ünü var. Taşların kesimi, parlatılması gibi işler konusunda bir merkez. Şehirde çok büyük bir gözlem evi var. Yaptırılan en büyük gözlem evi burada ve en iyi korunanı da o. Jaipur’da el sanatları çok gelişmiş. Aynalı tekstil ürünleri yapımında çok ünlü, fakat artık eski geleneksilliğini kaybetmiş ve ticarete dökülmüş durum.

Photo Robert Cianflone/ Getty Images)

Jaipur ayrıca “Mul Mul” ismi verilen ve tülbent inceliğinde bir kumaşın üretilmesiyle de meşhur bir şehir. Kumaş kök boyalarla brenklendiriliyor. Şehirde Amber Fort isimli çok görkemli bir kale var. Şehirden 11 km dışarıda olan bu yapı adeta büyüleyici. Şehir yemek kültürü ile de göze çarpıyor. Hint mutfağının güzel tatlarını bulabileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor. Bu bölge Hindistan’ın en göze çarpan bölgelerinden birisi.

RAKASH SINGH/ Getty Images

Bölgedeki iklim kurak ve sıcak. Çöl iklimine yakın bir iklimi var. Binalar genelde Hint-Moğol mimarisi ile yapılmış. Kubbeli binalar yoğunlukta. Şehrin en ünlü yapısı “rüzgarlar sarayı” anlamına gelenHava Mahal. Görkemli bir ön yüzü var. Binanın yapılma amacı harem kadınlarının şehri izleyebilmesi imiş.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.