Prenses WenCheng, Tibet’te En Sevilen Tang Çin Prensesi

Prenses WenCheng, Tibet'te En Sevilen Tang Çin Prensesi, İllüstratör: Jane Ku
Prenses WenCheng, Tibet’te En Sevilen Tang Çin Prensesi, İllüstratör: Jane Ku

David Wu, Blake Li Epoch Times

Çin tarihinde, Han Hanedanlığından beri (M.Ö. 200) diğer devletlerle evlilik tahvilleri oluşturmak, devletlerarası barışı sağlamanın stratejik bir uygulaması olmuştu. Bunun en güzel örneklerinden biri, Tang hanedanlığı hüküm sürerken İmparator Taizong zamanında, Tibet Kralı Zanpu ile Prenses Wencheng arasındaki evlilik olmuştur.

M.Ö. 632’de çok yetenekli bir genç olan Tibet kralı Songtsan Gambo, Tibet’i yeniden birleştirerek ulusal bir kahraman haline gelmişti. Çin’e karşı daha sonraki askeri atılımı bu kadar başarılı değildi. İmparator Taizong hakimiyeti altında Çin’in dünyanın en güçlü ve refah içinde ülkesi haline gelmesini izlerken, Tibet kralı daha önceden reddedildiği bir Çin prensesine saltanatının zirvesindeyken Çin kültürünü tanımak için yeniden kur yapmaya karar verdi. Tibet hikayelerine göre, kendi kralllığını güçlendirmekle meşguldü, bu nedenle yüzlerce hazineyle ve yüzün üzerinde muhafızla birlikte kendi adına evlilik teklif etmsi için Chang’an’a ( Çin’de Tang’in başkenti) en kurnaz bakanını temsilcisi olarak göndermişti.

Prenses Wencheng güzelliğiyle, akıllılığı ve zarifliğiyle çok iyi biliniyordu, bu nedenle diğer krallıklardan da aynı nedenle Chang’an’a çok sayıda elçiler tıpkı Tibet elçisi gibi teklif için geliyordu. Adil olmak için, İmparator Taizong beş pratik bulmaca ile (Tibet hikayelerine göre altı) bir yarışma düzenlemeye karar verdi ve bulmacayı çözebilen ilk krallığın elçisinin evlilik teklifinin kabul edileceğini açıkladı.

Tibet hikayelerine göre, ilk bulmaca ipek bir ipliği incinin içinde kavisli bir tünelden geçirmekti. Tibetli elçi tünelin sonuna bal ekledi ve ipek ipliği bir karıncaya bağlayarak yumuşak bir üfleme ile tünelin içine koydu. Karınca balın kokusunu takip etti ve tüneli kendisine bağlı iple birlikte geçti.

İkinci bulmaca küçük atları anneleriyle sırayla eşleştirmekti. Tibetli elçi kısrakları küçük atlardan ayırdı ve bir günlüğüne küçük atların yiyecek ve suyunu kesti. İkinci gün tekrar kısrakları ve küçük atları bir araya koydu. Aç olan küçük atlar hemen beslenmek için annelerine koştu, böylece anne-yavru ilişkisi hemen tanınmış oldu.

Akıllı Tibet elçisi sonuncusuna kadar tüm bilmeceleri bir kerede çözdü. Sonuncusu Prenses Wencheng’i birkaç yüz güzelden tanımaktı. Hiçbir elçi daha önce Prenses Wencheng’i görmemişti, fakat kurnaz Tibetli elçi daha önceden prensese hizmet etmiş bir hanımla tanışarak hakkında bilgi toplamıştı ve sonuç olarak gruptan Prenses Wencheng’i hemen seçebilmişti.

İmparator Taizong, Tibetli elçiden o kadar etkilenmişti ki ona, Tang hanedanlığında resmi bir pozisyon teklif etmişti, fakat o bu teklifi kibarca reddetti. İmparator hala çok hoşnut olarak, “Bu kadar akıllı ve sadık bir asistana sahip olduğu için kralın çok bilge biri olmalı!”

Bir Budizm takipçisi olarak Prenses Wencheng, eviliğini Tibet ve Tang hanedanlığı arasındaki barışa katkı sağlayacak bir şey olarak görmek istedi. İmparator Taizong’a değerli bir Buda heykelini Budizm’i Tibet’te tanıtmak ve daha bağışlayıcı, toleranslı ve barışsever bir devlet için onunla birlikte götürmesine izin vermesini istedi. Bunun ötesinde, İmparatorun çeyiz olarak verdiği altın, mücevherler ve mobilyalar dışında Prenses Wencheng, Tibet’e hakim olan göçmen kültürüne daha gelişmiş tarımcılık becerileri ve çiftçilik metotlarını tanıtmak için özellikle tohum, çiftçilik araçları, ipek, porselenler, müzik aletleri ve tıbbi kitaplar istedi. Bunu duyan İmparator Taizong gülümsedi ve övgüyle, “Tibet Kralı seninle evleneceği için çok şanslı, tüm Tibet’e harikalar getireceksin.”

Prenses Wencheng Tibet’e refakatçiler eşliğinde getirilirken Songstan Gambo, geline hoşgeldin demek için ordusunu sınıra yolladı. Songstan Gambo ve Prenses Wencheng arasındaki evlilik Tibet ve Tang Çin arasında büyük bir etki yarattı. Her ikisi de Songstan Gambo ile evlenmiş Tang Prensesi Wencheng’in ve Nepal Prensesi Bhrikuti’nin, Tibet’e Budizm’i tanıttığı geniş çapta bilinirdi. Little Jokhang Manastırı, özel olarak Prenses Wencheng’in getirdiği Buda heykeline ev sahipliği yapması için inşa edilmişti. Plato ortamı için seçilen tohumlar Tibet’te ekilmişti ve Tang zanaatkarları, göçebe Tibet kültürüne tarım üretimini iyileştirmek için daha gelişmiş ziraat metotlarını tanıtırken ve sanatçılar Tibet halkına kağıt dokuma ve üretim becerilerini aktardığı zamanarda bu platolar çiçeklenmişti. Barış çok uzun zaman sürdü ve ipek yolu, Tang Çin ve Tibet arasınada güvenli ve sağlam bir bağlantı haline geldi.

Prenses Wencheng M.Ö. 680’de öldüğünde, Tibet sevgili prensesine büyük bir cenaze töreni düzenledi ve Tang Hanedanlığı da aynı zamanda Tibet’e yas için elçi gönderdi. Prenses Wencheng ve Songstan Gambo hakkında birçok efsane ve hikaye Tibet çevresine yayılmıştı. Bugüne kadar, Lhasa’da 1300 yıl önce yapılmış Prenses Wencheng heykeli hala saklanmakta ve ibadet edilmektedir. Gyasa olarak bilinen (Tang Çin’den eş), Prenses Wencheng bazen Tibet Budizm’inde merhametin tanrıçası olarak görülüp ibadet edilmektedir. Doğumgünü ve Tibet’e geldiği gün, hala Tibetliler tarafından kutlanmaktadır.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.