Artan Risk ile Sermaye Çin’den Geri Çekiliyor, Yuan Devamlı Değer Kaybediyor

Epoch Times 2011-12-06 Haberi (Epoch Times muhabiri Gao Zitan)

5 Aralık Pazartesi günü, Çin Merkez Bankası, Yuan’ın Amerikan Doları karşılığı ortalama döviz kurunu 6.3349 Yuan seviyesine yükseltti. Yuan’in geçen Cuma günkü kapanışı 6.3310 seviyesini aşmıştı. Fakat döviz piyasasında, Amerikan Dolarının başlangıç kuru aynı gün Yuan’ın günlük alım-satım kurunun en yüksek seviyesine ulaştı ve bu yüzden Yuan’da bir kez daha düşüş meydana geldi. Geçen haftanın son iki işlem gününde, Yuan Amerikan Doları karşısında devamlı düşüş kaydetti. Ekonomi uzmanlarına göre, böyle nadir bir duruma, Çin’deki risklerden kaçınmak için büyük miktar sermayenin Çin’den çıkması neden oldu.

Yuan’ın değeri geçen hafta olağandışı bir şekilde peş peşe iki gün boyunca düştü. Geçen Cuma günü, öğlen saatlerinde Yuan Spot İşlem piyasasında, Amerikan Doları karşısında 6.3627 seviyesine geldi. Bir önceki günkü kapanış fiyatı 6.3635’idi. Fakat o günkü ortalama fiyat olan 6.3310 dikkate alınırsa, dalgalanma oranı binde beş olarak hesaplandı. Ekonomi uzmanlarına göre, yatırımcılar Çin ekonomisi ve ihracatın düşmesinden duydukları endişe yüzünden risklerden kaçmak için şu an devamlı olarak Amerikan Doları satın almaya çalışıyor.

Çin’deki sanayi üretimi ve ticaret çevreleri aşırı kötüleşiyor. 1 Aralık Perşembe günü, Çin devleti tarafından açıklanan resmi bir raporda, Çin sanayi üretimindeki satın alma endeksi (PMI) 49.0 olarak gerçekleşti, 50 olan kritik noktanın altında düştü. Aynı zamanda, HSBC Holding tarafından yapılan bir açıklamada ise PMI’nin son rakamı Ekim ayındaki 51.0’den 47.7’ye düştü, bu rakam HSBC Holding’in 23 Kasım’da açıkladığı endeks tahmini olan 48.0 puanın da altında kaldı. PMI endeksi, sanayi üretimindeki büyüme ya da küçülmeyi yansıtan önemli bir ölçüdür. Açıklanan endeks rakamlarından, Çin’deki sanayi üretiminin Kasım ayında son üç sene boyunca ilk defa küçülme yaşandığı görülmektedir. HSBC Holding tarafından yapılan açıklamada, Holding’in baş ekonomisti Bay Qu Hongbin, Kasım ayındaki son PMI rakamlarının, Çin’in sanayi üretimi ve ticaretinin aşırı derecede kötüleştiğini gösterdiğini vurguladı.

Emlak piyasasının kötüleşmesi ve ihracatın zayıflaması Çin ekonomisinde olumsuz etki yaratacak. Çin’deki emlak piyasası şu an durgunlaşmaya başladı. Çin Merkez Bankasının raporunda, emlak fiyatlarının düşüşe geçtiği ifade edildi. Raporda, geçen senenin aynı döneminde 27 milyar Amerikan Doları olan Çin’deki ticaret fazlasının Ekim ayında 17 milyar Amerikan Dolarına düştüğü yer aldı. Çin Ticaret Bakanı geçenlerde düzenlediği bir basın toplantısında, Avrupa’daki borç krizinin etkilerinden dolayı, önümüzdeki birkaç ay içinde Çin’deki ihracatın çok büyük miktarda düşeceğini söyledi. Ünlü ekonomist Bay Mao Yushi, geçen gün Epoch Times muhabiri ile yaptığı bir röportajda, Çin’deki emlak ve ihracat sorunlarının Çin ekonomisine negatif etki getireceğini ifade etti. Birçok piyasa uzmanının görüşü de, eğer Çin’deki ticaret fazlası devamlı düşüş gösterirse, Yuan’a yurtdışından gelen revalüasyon baskısı da sona erecek.

Sermaye yurtdışına kaçıyor ve sıcak para geri çekiliyor. Ekim ayında, Çin’deki finans kuruluşlarının yabancı sermayesi yaklaşık 25 milyar ve Çin Merkez Bankasındaki yabancı para miktarı da 89.3 milyar Yuan azaldı. Ekonomi uzmanı Bay Cheng Xiao-nong, yakın zamanlarda Epoch Times muhabiri ile yaptığı röportajda, Çin’deki yatırımlar şimdiden çok belli derecede azalmaya başladı, Çin’deki iç tüketimde şu an büyük bir değişiklik yok, ihracat da iyi gözükmüyor, bu üç alandan Çin ekonomisinin düşüş eğilimine girdiğinin çok belli olduğunu vurguladı. Bay Cheng Xiao-nong, “Çin’deki yabancı sermaye Eylül ayında 60 milyardan fazla düştü ve geçen ayda devamlı bir düşüş görülmüştü. Bu demek ki, büyük miktarda Yuan dövize çevrilip yurtdışına götürülmüş, yani Çin’deki sermaye yurtdışına kaçmaya başlamış” dedi. Bazı zenginler başka ülkelere göçmen olarak yerleştiğinden dolayı Yuan’ı Amerikan Dolarına çevirip götürdü ve buna bağlı piyasada nakit akışı da azaldı. Kasım ayında, Gao Sheng firması da dâhil olmak üzere Çin’deki birçok ünlü uluslararası yatırım kuruluşu büyük miktarda Çin hisse senedi sattı. Bazı ekonomi analistlerine göre, Çin’deki ekonomik risklerden kaçmak amacıyla, büyük miktarda sıcak para Çin’den geri çekilmeye başladı.

Avrupa borç krizini getiren uluslararası faktör. Yakın zamanlarda, Avrupa’daki borç krizi gittikçe daha da kötüleşti. Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, Euro bölgesindeki borç krizinin durmadan kötüleştiği uyarısında bulundu. Piyasa analistlerine göre, risklerden kaçma niyetlerinin artışı uluslararası döviz piyasasında Amerikan Dolarının büyük ölçüde yükselmesine neden oldu. Amerikan Doları risklerden kaçanların birinci döviz tercihi olarak seçilmiş olmasından dolayı Yuan’ın değer kaybetmesindeki bir dış faktör oldu.

Orjinal Çince metin: http://www.epochtimes.com/gb/11/12/6/n3449071.htm

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.