Steinmeier: Türkiye Almanya ilişiklerinin gelişmesi politik sorumluluğa bağlı

HAMBURG‘Türk Alman ilişkilerinin daha da iyi olması ve gelişmesi için ne yapılabilir?’ sorusuna cevap aramak için Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg Meclis Grubu tarafından bir program düzenlendi. ‘Ortak tarihimizi yeniden keşfedelim’ programının konuşmacıları arasında Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve eski Mercedes AG Yönetim Kurulu Başkanı Edzard Reuter de yer aldı.

Hamburg’un tarihi belediye sarayından gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan SPD Grub Başkanı Michael Neumann programa gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, geçmişte bin 200 Alman’a kapılarını açan ve sığınma isteğini kabul eden Türkiye’ye teşekkür etti.

SPD Federal Milletvekili ve Partisinin Uyum Sorumlusu Aydan Özoğuz’un moderatörlüğünde gerçekleşen programda konuşan Frank Walter Steinmeier, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere değindi. Steinmeier, “İki ülke arasında uzun yıllardır devam eden ve gelişen bir ekonomik ilişki var. Bunun için bir şey yapmaya gerek yok. Çünkü bu kendiliğinden devam ediyor. Ancak Türkiye’nin Avrupa Birliğine (AB) girme meselesi ise kendiliğinden olmayacak bir durum. Siyasi sorumluluğu olan bir konu.” dedi.

AB kültürünün İstanbul boğazında sona ermesini bakanlığı döneminde de anlayamadığını ifade eden Steinmeier, Türkiye’yi dışlama yerine ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduğunu belirtti. Eski Dışişleri Bakanı, “İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için bir çatıya gerek var. Bakanlığım zamanında iki ülke arsındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacak ‘Ernst-Reuter-Girişimi’nin kurulmasını sağladık. Bu bir başlangıç yapılabilecek daha çok iş var. Örneğin Türkiye’de kurulması planlanan Türk Alman Üniversitesinde nihayet gelişme kaydediliyor. Bu sevindirici bir olay.” şeklinde konuştu.

En son Türkiye’ye gittiğinde Türkiye’de çok sayıda genç edebiyatçı ile bir araya geldiğini hatırlatan Steinmeier, “Bana Türkiye’de Alman edebiyatının fazla okunmadığını söylediler. Aynı şekilde Almanya’da da Orhan Pamuk’tan başka okunan yazar yok gibi. Bu yönde de bir şeyler yapılmalı.” dedi. Steinmeier son olarak Almanya’nın tüm yeteneklere ihtiyacı olduğunun altını çizerek Türk genci potansiyelinin değerlendirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Çocukluğu ile gençliğinin bir dönemini Türkiye’de geçiren Edzard Reuter ise konuşmasında babasının siyasetçi olduğu için evden alınması, Türkiye’ye gidiş ve oradaki hayatından örnekler verdi. Türkiye’yi hiçbir zaman unutmadığını ve unutamayacağını belirten Reuter, “Ben kendimi yarı Türk hissediyorum. O güzel ülkeyi unutmak mümkün mü?” diye konuştu.

Almanya’da yaşayan Türk gençlerine de çağrıda bulunan Reuter “Kökeninizi unutmadan bu modern ülkede yerinizi alın.” dedi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.