Taklacı Güvercinler

Taklacı güvercin (Wikimedia)
Taklacı güvercin (Wikimedia)

Güvercinler barışın simgesidir. Bir rivayete göre Nuh peygamber büyük tufandan sonra çevreye baksın diye bir güvercin salmıştır ve o kuş ağzında bir zeytin dalı ile geri dönünce dünyanın normale döndüğünü anlamıştır. O günden beri, tüm dünyada güvercin ve zeytin dalı barışı simgeler.

Ülkemizde birçok güvercin cinsi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları posta güvercinleri, süs güvercinleri ve en ilginci taklacı güvercinlerdir.

Türkiye’de mevcut olan bazı taklacı güvercin cinsleri ise Mardin, Urfa, Sivas, Ankara, Antalya, Kırıkkale taklacı güvercinleridir. Ayrıca iç Anadolu bölgesinde özelikle Kapadokya civarında taklacı güvercinler çok görülür.

Bu kuşların özelikleri havada takla atmaları ve oyun sergilemeleridir. Kuşun peş peşe kaç takla attığı, ne kadar düzgün ve hızlı takla attığı, yuvasına ne sıklıkla uğradığı, yuvaya uğrarken havadan ne kadar süratli indiği ve kaç metre yere yaklaştığı önemlidir. İyi bir kuş yere çok yaklaşır.

Güvercin severler güvercinin havada sergiledikleri hareketleri çok dikkatlice izlerler ve onun kaliteli bir kuş olup olmadığını bir bakışta anlarlar. İyi görünümlü ve havada iyi oyun sergileyen bir güvercin binlerce lira değerindedir.

Güvercin çok zaman alan bir hobidir. Güvercinleri iyi yetiştirmek için bol bol uçurmak ve takip etmek gerekir. Atmaca gibi yırtıcı kuşlar bazen güvercinler için tehlike oluşturur. Özellikle yeni uçmayı öğrenen kuşlar yuvalarına geri dönemez ve kaybolurlar.

Taklacı güvercinler cinsine göre farklı renklere sahiptir. Yurtdışında da birçok taklacı (roller pigeon) cinsi mevcuttur. Fakat bizim ülkemizde yetişenlerin genelde daha oyun sever ve güzel olduğu iddia edilir.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.