Thanka Sanatı

Fot:kushudebu.org.np

Bugün size Thanka’dan bahsetmek istiyorum. Thanka bir Tibet sanatı. Dünyada çok az sayıda ustası ve öğrencisi olan bir sanat dalı bu.

Thanka’nın birçok farklı tasarımları bulunuyor. Daha önce bu sanat dalını hiç duymamıştım fakat yakından inceleme fırsatı bulunca ve çizim esnasında izlememe izin verdikleri zaman, ne kadar zor ve özel bir sanat dalı olduğunu anlama fırsatını bulmuş oldum.

 

Geleneksel sanatlar gerçekten de çok başka bir kefeye konması gereken olgular. Benim görüşüme göre, bu gibi sanatların çıkış noktaları aslında hayata sıkı sıkıya tutunuyor ve bu gibi farklı geleneksel sanatların dünyanın bir yerlerinde hala devam ediyor olması insanı sevindiriyor.

Thanka’nın farklı tasarımları var. Örneğin bunlardan birisi ”Kalachakara Mandala.” Diğeri ise genellilke Buda Sakyamuni’nin hayatını anlatan tasarımlardan oluşuyor. Çizimlerde farklı renkler de kullanılıyor. İlk olarak Kalachkara Mandala’dan bahsedelim.

 

Bu tasarım 14. Dalai Lama tarafından oluşturulmuş. Aynı zamanda Sand Mandala (Kum Mandala) olarak ta isimlendiriliyor, çünkü ilk olarak kumdan yapılmış. Bitmesinin ardından da yok edilmiş.

Bu stildeki mandala, yapı itibarı ile, 6 farklı çemberden oluşuyor. Bu çemberler bilgeliği, boşluğu, rüzgarı, ateşi, suyu ve dünyayı temsil ediyorlar. Mandala’nın merkez kısmı ise Nirvana olarak isimlendiriliyor.

 

Tasarımı oluşturan alanda toplam 12 hayvan figürü 12 tipteki farklı tanrıyı taşıyor. Bu 12 sembol aynı zamanda 1 yıl içerisindeki 12 ayı da temsil ediyor. Giriş kısmı ise vücut girişi, konuşma girişi ve zihin girişi olarak isimlendiriliyor. Beden, konuşma ve zihin kontrolü  temsil edilmekte.

Renkler ve detaylar gerçekten de büyüleyici. Sanki elle çizilemezmiş gibi görünüyorlar. Bir makindan çıkmış gibiler. Çok ince fırçalarla çiziliyor ve büyük bir sabır gerektiriyor.

Yoruma kapalı.