Yalnız Bir Kurt Zehirli Çernobil Felaket Bölgesinden Ayrıldı

Avrupa gri kurtları. Fotoğraf, 12 Aralık 2012’de, Fransa’nın doğusunda Rodos’ta  Sainte-Croix hayvan parkında çekilmiştir. (Jean-Christophe Verhaegen / AFP / Getty Images)

Yalnız bir kurt, radyoaktif Çernobil bölgesindeki yaşama alanından ayrıldı ve GPS izlemesine göre, evinden yaklaşık 369 kilometre yol kat etti.

Bu bulgu, Çernobil nükleer felaketinin terkedilmiş sahasının, onun dışında yaşayan yaban hayatı canlıları için bir doğal kaynak olarak hizmet edebileceğinin bir işaretidir.

Aynı zamanda, kurdun uzun mesafeler kat etmiş olması, mutasyona uğramış genlerin dışarıdaki hayvan nüfusuna yayılması hakkındaki kaygıları artırdı.

Çernobil Karantina Bölgesi (CEZ), 1986’da meydana gelen nükleer kazayı takiben yoğun olarak kirlenmiş, Belarus ve Ukrayna arasındaki 4,300 kilometre karelik alandır.

Buna rağmen, orada insan müdahalesi olmadan belirli bir vahşi yaşamın geliştiği görülmektedir.

Live Science’ın bildirdiğine göre, Columbia’daki Missouri Üniversitesi’nde yaban hayatı ekolojisti olan Michael Byrne, alanın “fiili bir doğa kaynağına dönüştüğünü” söyledi.

Çernobil Karantina Bölgesi (CEZ) Belarus ve Ukrayna’da bulunmaktadır. (Google Earth ile ekran görüntüsü)

Byrne, GPS tasmaları kullanarak CEZ’in Belarus bölgesinde 14 gri kurdu izleyen araştırma grubunun baş yazarıdır. İzlenen kurtların 13 tanesi 2 yaşın üstünde yetişkin ve bir tanesi 1 ila 2 yaşlarında genç bir erkektir.

Byrne’a göre toplulukta mutasyona dair belirgin bir işaret yoktur.

“Hiçbir kurt, anormal değil – hepsinin dört bacağı, iki gözü ve bir kuyruğu var” dedi.

Çalışmaya göre yetişkin kurtlar bölge içinde kalırken, genç kurt sınırların ötesine geçmeye cesaret etti.

Üç haftalık gözlem sürecinde, kendi yaşam alanının merkezinden 369 kilometre uzağa gitti.

Bununla birlikte, genç kurdun GPS tasmasıyla ilgili bir arıza nedeniyle, hayvanın CEZ dışında kalmaya devam mı ettiği yoksa eve mi döndüğünü bilmek mümkün olmamıştır.

Byrne Live Science’a “yine de, bir kurdun bu kadar uzağa gitmesi çok etkileyiciydi” dedi.

Sadece kurtları değil, aynı zamanda bölgedeki diğer hayvanları da kastederek, “Çernobil Karantina Bölgesi bir ekolojik kara delik olmak yerine, bölgedeki diğer canlılara hayat vermek için bir vahşi yaşam kaynağı olabilir,” dedi.

Byrne bölgede doğmuş hayvanların, dışarıdaki popülasyonlara kendileriyle birlikte mutasyonları da taşıyıp taşımadıklarının henüz bir kanıtı olmadığını söyledi.

“Mutasyonun yayılması, gelecekteki araştırmalar için ilginç bir alan olacak, ancak bugün için beni endişelendirmiyor” diye ekledi.

 

 

Yeni bilim sınırlarını keşfetmeye devam etmek için websitemizi ve Facebook’daki Epoch Times Türkiye sayfasını ziyaret edin!

Epoch Times, mevcut bilgilerimize meydan okuyan olaylar ve teoriler ile ilgili araştırmaları ve söylentileri araştırıyor. Biz, hayal gücümüzü canlandıracak ve yeni olanaklar yaratacak fikirleri araştırıyoruz. Facebook sayfamızdan, bazen tartışmalı da olabilen konular hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Yazan:  Brendon Fallon, Epoch Times

Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.